újévi fogadalmak

2018.01.07. 07:00

Kis lépésekben haladjunk a kitűzött céljaink felé

Az újév mindig egy új kezdet, egy remek lehetőség, hogy megtegyük az első lépéseket a céljaink felé. Sajnos a végcélt nem mindenkinek sikerül elérni, de tudunk tenni azért, hogy kitartóbbak legyünk.

Melcher Alexa

Sokan újévkor tűznek ki célokat maguknak, amit az adott évben el szeretnének érni. Ellenben vannak olyan emberek, akik azért nem tesznek fogadalmakat, mert úgy érzik, nem lennének elég kitartóak. Nézzük meg, mi kell ahhoz, hogy ne valljunk kudarcot. Sörös Ildikó pszichoterapeutát kérdeztük az újévi fogadalmak jelentőségéről, bukásairól.

– Olyan dolgokban szoktunk fogadalmakat tenni, ami fontos számunkra. Úgy gondolom, hogy ha valami jeles naphoz kötjük, akkor kihangsúlyozzuk a fogadalom megtételét, jelentőségét. Nem lenne fontos pont újévkor elkezdeni az életmódváltást, vagy egy rossz szokás befejezését, de érzelmi, lelki megerősítő szereppel bír, ha összekötjük vele. Új év, egy új időszak kezdete. Nem azon van a hangsúly, hogy mikor, hanem hogy olyan dologban hozzunk döntést, akarjunk változást, amit tényleg komolyan gondolunk, amelyben belső motiváció mozgat bennünket. A külső motivációk, például megfelelni akarás más elvárásainak, általában nem ilyenek. Azért kell, hogy fontosnak találjuk a célt, mert a legfőbb az, hogy hosszú távra tervezzük a megvalósítást – véli Sörös Ildikó.

– Motivációval tudjuk elérni azt, hogy kitartsunk. Akkor vagyunk kellően motiváltak, amikor valamilyen fenyegetést vagy egyéb negatívumot akarunk elkerülni, vagy amikor nagy jutalommal kecsegtet a cél elérése. Ez a két dolog szokott segíteni pszichésen, hogy a kitartásunk hosszú távon is megmaradjon. Negatívum lehet egy kezdődő betegség, például a cigaretta letételéhez, jutalom lehet a fogyás miatti jó közérzet, társas sikerek – hangsúlyozza a pszichoterapeuta.

– Minden embernél más a fogadalom tárgya és ideje. Manapság az egészséges életmódváltással kapcsolatos fogadalmak a legnépszerűbbek. Az időt tekintve, van aki két napig, van aki két hónapig bírja a változást. Ez attól függ, milyen erős a motiváció. Vannak különböző ösztönző technikák, hogy jobban serkentsen minket a cél elérése. Külső eszköz lehet például, ha kis lépésekben haladunk. Ne egyből valami gyökeres változást akarjunk elérni, mert abba előbb-utóbb belebukunk. Ilyenkor úgy érezzük, hogy nem tudjuk betartani maradéktalanul, és felesleges az erőfeszítés. Ezért érdemes kisebb lépésekben gondolkodni, és ennek a sorozatát eltervezni. Fontos az is, hogy ne az elérhetetlen jövőben csillogjon a végcél, ami nem kézzel fogható, hanem szabjunk meg belátható időtartamot, aminek a végén tényleg élvezhetjük az örömöt is. Szóval a lényeg, hogy reális célt, belátható időtartamot fogadjunk meg kellő elhatározással – összegezte a célhoz vezető út legfőbb pontjait Sörös Ildikó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában