Ivóvízhiány

2024.05.14. 20:00

Vízkősalak zárta el a vizet több Tolna vármegyei településtől

Folyamatos, megfeszített munka után találták meg a szakemberek a közelmúltban a vízhiány okát, amely miatt hosszú időre több Tolna vármegyei település ivóvíz nélkül maradt. A víznyomócső meghibásodott Nagyvejke és Závod között, a nyomóvezetékben keletkezett összetömörült vízkősalak dugó okozta a vízhiányt.

Brunner Mónika

Závod Mint arról portálunkon beszámoltunk, a Tolna vármegyei Kisvejke, Mucsfa, Lengyel, Závod és a Baranya vármegyei Szárász maradt majdnem egy hétig víz nélkül. A Mezőföldi Regionális Víziközmű Kft. tájékoztatása szerint május ötödikén vasárnap este üzemzavar történt, a folyamatos munkák során végül május kilencedike hajnalra helyreállt az ivóvízszolgáltatás. A závodi önkormányzat tudomása szerint a meghibásodást egy, a nyomóvezetékben keletkezett tömör vízkősalak dugó okozta. 

Vízkősalak okozta a vízhiányt Tolna vármegye több településén
Vízkősalak okozta a vízhiányt Tolna vármegye több településén. Forrás:  Facebook

Vízkősalak és beavatkozás 

A závodi önkormányzat közleményében közölte, hogy a szolgáltató május negyedikén szombaton észlelte a závodi víztározó rendellenes működését. Az üzemzavar elhárítási munkálatai aznap a délutáni órákban kezdődtek. A szivattyúcseréket követően a hétfői naptól a rendszeren lévő több mint harminc műszaki kötés (tolózárak, visszacsapó szelepek) feltárása és cseréje zajlott egész nap. Ezután május hatodikán hétfőn elkezdődött a závodi tározó ivívózzel történő szállítójárműves feltöltése. Azután május kilencedikén csütörtökön a hajnali órákban megtalálták és feltárták a Nagyvejke- Závod között, a nagyvejkei vízműtől mintegy másfél kilométerre lévő víznyomócső meghibásodott szakaszát. A meghibásodást egy a nyomóvezetékben keletkezett tömör vízkősalak dugó okozta.

Závodon folyamatosan dolgoztak a vízhiány elhárításán
Závodon is folyamatosan dolgoztak a vízhiány elhárításán. Forrás:  Facebook

Beüzemelés, helyreállítás és technológiai biztonság 

A závodi önkormányzat ismertette, hogy a vízkősalak eltávolítását követően május kilencedikén csütörtökön helyreállították a nyomóvezetéket, valamint azt fertőtlenítették és beüzemelték. Közben folyamatosan biztosították a závodi tározók ivóvízzel történő pótlását szállítójárművekkel. Miután a nyomóvezeték a csütörtöki napon megfelelő állapotba került, mind technológiai, mind pedig egészségügyi szempontból, így a beüzemelést követően a szállítójárműves vízpótlásra már nem volt szükség, közben a tározók mosása, fertőtlenítése is megtörtént. Az üzembiztos működés fenntartása érdekében valamint az intézkedési terv alapján a következő hetekben a technológia teljes felülvizsgálata is megtörténik.

Egészségügyi biztonság 

Az üzemzavar észlelését követően a törvényi protokoll szerint mind a Nemzeti Népegészségügyi Hivatal, mind pedig a Nemzeti Vízművek jelen voltak az esemény teljes ideje alatt, tájékoztatott a závodi önkormányzat. A Népegészségügyi Hivatal folyamatos mintavétellel, laboratóriumi vizsgálattal kontrollálta és felügyelte a teljes folyamatot. A víz minőségében és megjelenésében a határértékek betartása mellett elszíneződés és fertőtlenítő szag jelentkezhet, mely emberi fogyasztásra alkalmas, tette hozzá a závodi önkormányzat közleményében. 

Összefogással értek el sikert 

A závodi önkormányzat köszöni az öt települést sújtó tartós vízhiány elhárításban résztvevő személyek lelkiismeretes munkáját és emberfeletti hozzáállását. A závodik közül említik Sánta Józsefet, aki két napon át nagy kapacitású tartálykocsival biztosította a tározók újratöltését, így az öt településen újraindulhatott a vezetékes vízszolgáltatás. Forray Viktor váltósofőrt, aki a tartályos szállításnál teljesítette kitűnően a feladatot. Ismertetik, hogy Pongrátz László (szódás) teveli lakos egy héten keresztül engedte, hogy ártézi vizet vigyenek a závodi lakosoknak. Fazekas Attila, Tevel polgármestere valamint Tevel képviselőtestülete hetven karton ásványvíz felajánlással éltek a závodiak felé. Szemán Szabolcs, a Völgység Agrár Kft. vezetője a jelzéstől számítva egy órán belül kiszállított százötven ivóvizes ballont.

Köszönet illeti még a helyi polgárvédelmi csoportot, valamint Závod Község Képviselőtestületének tagjait, ők: Borbandiné Beke Brigitta, Borbandi Dalma, Szabó Arnold, Szabó József, Dávid Zoltán, Borbandi Gergelyné, Szabó-Fazekas Nikolett, Heppenheimer Judit, akik a koordinálásban, logisztikában és szállítási feladatokban segédkeztek. Köszönet illeti az önkormányzati dolgozókat, ők: Illésné Szabó Csilla, Szabó Gabriella, Schaffner Annamária, Illés István, akik a lakosság számára osztották az ásvány- és ártézi vizet. Köszönet illeti a Mezőföldi Regionális Víziközmű Kft-t.: Kovács István ügyvezetőt, aki személyesen a helyszínen koordinálta a munkálatokat és folyamatos tájékoztatást adott, valamint a víziközmű valamennyi munkatársát, mind a nappali, mind az éjszakai szolgálatot teljesítő csapatokat, akik folyamatosan a helyreállításon dolgoztak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában