sulifejlesztés

2018.02.08. 17:30

Milliárdos összegek jutnak felújításra és fejlesztésekre

Az Apponyi Sándor Mezőgazdasági Szakgimnázium közösségfejlesztő programokra 74, míg Tevel három pályázatra 154 millió forint támogatást kap.

Balázs László, fotó: Makovics Kornél

A támogatásokat bejelentő sajtótájékoztatón a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, Potápi Árpád János elmondta, Tolna megyébe 5 milliárd, ezen belül a három járást felölelő Tamási Tankerületi Központba 3,2 milliárd forintnyi uniós támogatás érkezett, érkezik iskolák felújítására, fejlesztésére. Több, az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programba (EFOP) benyújtott pályázatról van szó. A térség több iskolájában olyan beruházások valósulnak meg, amelyek segítik a mindennapos testnevelés feltételeinek javítását – tette hozzá a dombóvári-bonyhádi választókerület országgyűlési képviselője.

Az FM Dunántúli Agrárszakképző Központ főigazgatója, Simonné Szerdai Zsuzsanna kiemelte, a nyertes pályázat négy pillére épült: sport, szabadidő, természetvédelem-természetismeret és hagyományőrzés. A programok nem csak az intézmény falai között valósulnak meg, különböző szervezetek bevonásával együtt bonyolítják le az eseményeket, melyek erősítik majd a falu és az Apponyi megtartó erejét, a fiatalokban és a helyiekben kialakítja az együvé tartozás érzését. A testvériskolai pályázatnak köszönhetően pedig csaknem 20 millió forintos támogatásban részesül az intézmény.

A környék diákjait szeretnék közelebb hozni egymáshoz, hogy jobban megismerjék egymást – ezt már Bujdosó Lászlóné, a 180 diákot oktató szakközépiskola igazgatója jegyezte meg. Közölte, annak megőrzésén dolgoznak, amit örököltek. Tervben van egy helyi piac kialakítása a tanulók bevonásával. A kiírás 36 hónapos kifutási idejének köszönhetően három évig biztosított a lengyeli falunap megrendezése, a község civil életét is támogatja az EU-s forrás – közölte Lőrincz Józsefné, Lengyel polgármestere. A vezető örömét fejezte ki a (sport)rendezvények kapcsán, melyeknek a faluház lesz a helyszíne.

A teveli iskola infrastuktúra-fejlesztésére 94 millió; iskolaközi szemléletformáló programra – Együtt testvérként – 19 millió; a Védőháló a családokért Tevel térségben, együttműködésben projektre – melynek kedvezményezettje a Tolnai Hármas Összefogás Vidékfejlesztési Szövetség – 39 millió forint támogatás érkezik a völgységi településre. Héri Lászlóné polgármester hangsúlyozta, eddig kis lépésekben fejlesztették az óvodát, iskolát, az összegnek köszönhetően most egy nagyot lépnek, több feladatot is meg tudnak oldani. Propszt János, a 160-as tanulói létszámmal rendelkező tanintézmény igazgatója ismertette, a 94 millió forintos támogatásból októberre felújítják az intézmény tornacsarnokát és a felsősöknek helyet adó épület folyosóját, valamint kicserélik a nyílászárókat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában