jótékonyság

2018.02.15. 16:20

Paksi gyerekek értékelték az árvák rajzait

Vida Tünde

Gyerekek készítették, ezért gyerekek is értékeljék – ez az oka annak, hogy Jendrolovits Gábor mindig az ESZI diákjait kéri fel, hogy értékeljék azokat a rajzokat és esszéket, amelyeket Böjte Csaba gyermekotthonaiból kaptak. Gábor és önkéntes társai tizennégy éve látogatják az erdélyi gyermekotthonokat az általuk Mikulás-túrának nevezett téli adománykörúton, s megajándékoznak minden gyermeket. A köszönetként kapott rajzok adták az ötletet a lassan tíz éve tartó rajzpályázathoz.

Idén a Mi leszek, ha nagy leszek? témát jelölték meg. Decemberben hozzávetőleg nyolcvan intézményben fordultak meg. Ötvenhétből közel ezer rajzot és esszét hoztak, ezek értékelését végezték el az Energetikai Szakgimnázium és Kollégium diákjai és pedagógusai. A díjazott munkákból rendezett tárlatra összesereglett diákok előtt beszélt Jendrolovits Gábor arról, hogy a gyerekek zöme szülőktől távol, vagy szülők nélkül nőtt fel. Ezek a gyerekek a faluszéli putrikban laktak, nélkülöztek, sokszor éheztek – mondta, s felhívta a diákok figyelmét arra, hogy mennyire más nézőpontból látják ők a világot.

A paksi ESZI diákjai a gyűjtésbe is mindig beszállnak, s mások is az ország több pontján. Tonnaszámra viszik az otthonokba az adományt az önkéntesek. A következő „túra” március másodikán indul útjára, akkor viszik a pályázat díjazottjainak az oklevelet, ajándékot. Nyolc nap alatt közel ötven települést, ötven gyermekintézményt keresnek fel.

A csoport önkéntesekből áll, hivatalos szervezetet nem alakítottak, a szervezeti hátteret a Dévai Szent Ferenc Alapítvány adja, amely fogadja a jelentősebb adományokat is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában