borverseny

2018.03.06. 11:30

A kistermelők kiváló borokat készítettek

Nagyszerűek a friss borok, különösen a fehérek, ez derült ki a múlt hét végén a Dicenty Kertbarát Kör borversenyén. Erre a megmérettetésre csak kistermelők nevezhetnek, akik idén százhetvenegy bormintát küldtek be.

Mauthner Ilona, fotó: Makovics Kornél

Minden évben nagy sikere van a szekszárdi Dicenty Kertbarát Kör borversenyeinek. Az ideit a Babits Mihály Kulturális Központ nagytermében tartották, ez volt a negyvenegyedik.

Hladics Károly szekszárdi kertbarát, a rendezvény egyik szervezője elmondta, idén százhetvenegy mintával neveztek a kistermelők, ebből negyvenkettő volt fehér, huszonhat rozé, a többi vörös. Összesen harminckilenc aranyérmes és több mint hatvan ezüstérmes bor lett a zsűri döntése szerint. Négy bírálóbizottság alakult, öt-öt kiváló szakemberrel, Mosonyi Pál, Hollendus Miklós, Módos Ernő és Márkvárt János vezetésével. Hladics Károly azt mondta, meglepetést okozott, hogy a fehérborok milyen letisztultak voltak. A kistermelők ebben a kategóriában olaszrizlinggel, zöld veltelínivel, chardonnay-val és cabernet blanc-nal neveztek.

A legmagasabb pontszámot Dávid Mihály szekszárdi termelő érte el, az olaszrizlingje 18,93 pontot kapott. A fehérboros kategóriában tizenkét aranyat, tizenöt ezüstöt és tizenöt bronzérmet vehettek át a termelők. A rozéborok közül hat érdemelte ki az arany, hat az ezüst, nyolc a bronz minősítést. A vörösborok között pedig huszonegy aranyat, negyvenöt ezüstöt és huszonhárom bronzérmet osztottak ki. Ebben a kategóriában a legmagasabb pontot Madács János merlot és Nepp Dénes merlot bora kapta. A legeredményesebb kistermelő pedig a paksi Nepp Henrik és Hencsik József lett, mindketten két-két nagydíjat is átvehettek.

Az eredményből úgy tűnik, hogy a termelők sokat áldoztak a szüretre, válogatva szedték a szőlőt, mondta Hladics Károly. A fehérborok idén is erős mezőnyt képviseltek, pedig nagy kihívást jelentett a termelőknek a szüret környéki időjárás.

Szeptember 20. és október 10. között szinte mindennap esett az eső, és a sok csapadék a chardonnay-t, a kadarkát, a merlot-ot érintette érzékenyen, mert az érési stádiumban ezek a fajták voltak a legjobban kitéve a rothadásnak. A szüret idején, majd az első fejtések után nagy szerepet kapott a derítés, illetve a korszerű borkezelést segítő készítmények alkalmazása. Az eredmények azt mutatják, hogy a kistermelők az évjárat minden nehézsége ellenére kiváló borokat készítettek.

Generációváltás a kistermelőknél is

Módos Ernő, az Alisca Borrend Nagymestere, a kiváló szekszárdi borász volt az egyik borbíráló bizottság vezetője.

Véleménye szerint a vörösboroknak még korai volt a verseny, hiszen a nagytestű nedűknek, mint a kékfrankosnak vagy a cabernet féléknek még érniük kell a hordókban, hogy igazán meg tudják mutatni az értékeiket. Az már most látszik, hogy magas alkoholtartalom, gyönyörű színek, ízek, zamatok jellemzik az évjáratot.

Jó látni azt is, hogy egyre több a fiatal a kistermelők között is, vagyis megtörtént a generációváltás, a családi gazdaságokat továbbviszik a fiatalok. Ez a folyamat nemcsak Szekszárdon, de Sióagárdon, Bölcskén, Madocsán, Bátaszéken, Bátán is tapasztalható, mondta a szakember.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában