felújítás

2018.03.20. 14:00

Elkészült, átadták a sióagárdi hidat

A tervezett időre elkészült a sióagárdi híd, amelynek felújítása még 2017-ben kezdődött. Gyakorlatilag új műtárgy épült a régi helyén, hiszen az előzőt tövig lebontották, és teljesen új hídszerkezet készült.

Budavári Kata, fotó: Makovics Kornél

Jó minőségben és határidőre készült el a sióagárdi híd, mondta Horváth István, a megyei jogú városok fejlesztésének koordinációjáért felelős államtitkár a keddi átadón. Arról is beszélt, hogy még 2014-ben tettek ígéretet az átkelőhely újraépítésére, 2016-ban pedig már rendelkezésre állt a munkához szükséges forrás. A felújítás aztán 2017-ben kezdődött el, a hídon magyar szakemberek dolgoztak.

Az államtitkár azon túl, hogy hivatalosan is átadta a forgalomnak a hidat, bejelentést is tett. Eszerint a 65-ös úttól a Sióagárd tábláig, azaz közel másfél kilométer hosszan megújítják a településre vezető utat is. Új lesz a burkolat és a padka, valamint Leányvárnál buszmegállót alakítanak ki. Arra a kérdésre, hogy ez a korszerűsítés mikorra készülhet el, Horváth István azt válaszolta, hogy a remények szerint fél éven belül. Azt is elmondta, hogy ezt követően újabb fejlesztés várható a településen, hiszen gyalogos, kerékpáros hidat terveznek. Ez már a következő ciklusra szóló beruházás lehet, idén viszont elindul a Sió-projekt, amely nagy mértékben befolyásolja Sióagárd fejlődésének irányát.

Horváth István megköszönte a falu lakóinak, hogy türelemmel viselték a híd felújításával járó kényelmetlenségeket, valamint a kivitelező Magyar Közútnak a szakszerű és gyors munkát. A munka kezdeteként még tavaly nyár végén ideiglenes hidat és terelőutat alakítottak ki a szakemberek, majd a felújítandó szerkezetet lezárták. A műtárgy felújítása során a kivitelező megerősítette a régi hídfőt és a tartószerkezetet, teljes körű korrózióvédelmi bevonatrendszerrel látta el az acélszerkezeteket és a teljes pályalemez cseréje is megtörtént.

A híd próbaterhelése után, az ideiglenes forgalomba helyezési eljárás is sikeresen lezajlott, így az autósok ismét birtokba vehették a sióagárdi Sió-hidat. Az az átadón is jól látszott, hogy itt nagy a forgalom, a híd lényegében az egyetlen kapocs a falu és külvilág között. Szárazföldi közlekedéssel a zsáktelepülésre csak ezen az átkelőn lehet bejutni – a környező földutakon, töltéseken kívül. A híd egyfajta szimbólum is, ezért hatalmas a jelentősége annak, hogy sok évi várakozás után végre felújították. Sióagárd egyébként a megye egyik legbiztonságosabb települése is, ez pedig nagy mértékben annak is köszönhető, hogy csupán ezen a hídon lehet megközelíteni.

Gerő Attila polgármester a felújítás kezdetekor arról tájékoztatott, hogy a közlekedés fejlődésével egyenes arányban romlott a híd állapota, hiszen több mint 100 évvel ezelőtt nem erre tervezték. Véleménye szerint az utolsó órában történt a felújítás, a kész átjáró viszont nagy ajándék a falunak. Horváth István és Gerő Attila úgy négy évvel ezelőtt ígérte meg, hogy felújítják a hidat. A politikusok a helyi szakemberekkel eredményesen lobbiztak: 452 millió forint értékben megvalósul a rekonstrukció.

Negyven tonnát bír

Az 1894-ben átadott, 35,5 méter hosszú Sió-hidat váltakozó forgalomra tervezték. Harminc éve nem volt felújítva, teherbírása megerősítve. A tartószerkezet leromlott, a kocsipályán és a járdákon lokális leszakadások kezdődtek. Több szerkezeti elem amortizálódott, a pályaburkolat töredezett, több helyen a pályatartó vasak és a főtartók csomópontjai is korrodáltak. A felújítás során a főtartókig mindent szétszedtek és kicseréltek, ez azt jelenti, hogy a vízelvezetés, és a szerkezet is megújult. A hidat eredetileg huszonkét tonna terhelésre tervezték, leromlott állapotában viszont a pályalemez még ennyit sem bírt el. Most negyven tonna a teherbírása, hossza nem változott, miként a kocsipálya-szélesség sem. A sióagárdiak abban bíznak, hogy a híd az elkövetkező évtizedekben nem okoz nekik fejtörést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában