hármasikrek születtek

2018.03.31. 20:00

Hanna, Lara, Dorka egyszerre érkezett

Hármasikrek születtek nemrégiben a Csikóstőttősön élő Szücs családban. Hanna, Lara és Dorka tavaly novemberben jöttek világra, egészségesek, szépen fejlődnek.

Hanol Erzsébet, fotó: Makovics Kornél

– Ilyen nincs, csak a filmeken – idézte fel Szücs Richárd, az édesapa, mi volt a dédi első reakciója, amikor megtudta, hogy egyszerre három gyermek érkezik a családba. Hanna, Lara és Dorka 2017. november 19-én jöttek világra Pécsen. Persze nemcsak a dédit, a család többi tagját is meglepte, hogy az édesanya, Szücs-Györki Szilvia három gyermeket vár, hiszen korábban egyik ágon sem fordult elő ikerterhesség.

Az első vizsgálat során két embrió látszott egyértelműen, és mellettük még egy bizonytalan pont, amiről a következő ultrahang után bebizonyosodott: még egy magzat fejlődik. Szilvia a terhesség 24. hetében feküdt be a pécsi klinikára. Mint mondta, szerencsére semmilyen egészségügyi probléma nem adódott a várandósság alatt, a legnagyobb nehézséget – szó szerint – a jókora pocak jelentette számára. Aharmincegyedik héten aztán megindult a magzatvíz, és világra segítették a gyermekeket.

Lara volt a legnagyobb, ő 1720 grammal és negyvenegy centisen született, Dorka 1630 grammos és negyven centi hosszú volt, míg Hanna 1590 grammos és harminckilenc centis. Életük első heteit, amíg el nem érték a két kilogrammos súlyt, inkubátorban töltötték, és csak egy hónap után engedték őket haza. Ez idő alatt a szülők minden nap utaztak hozzájuk Pécsre, vittek a lányoknak anyatejet, és amikor már volt rá mód, ők etették a csöppségeket. Karácsony előtt, december 19-én engedték haza az újszülötteket, akiket nemcsak a szülők, hanem a nagyszülők is vártak. A házaspár Szilvia szüleivel él együtt Csikóstőttősön, de Richárd szülei is elérhető közelségben, Dombóváron laknak.

A családtagok jelentik a legnagyobb segítséget a gondozásban. Az etetés általában kétemberes feladat, de jó, ha az esti fürdetéshez van még egy segítő. Az utazás sem egyszerű, ezt bőven megtapasztalhatták a szülők, hiszen eleinte szinte hetente kellett Pécsre járniuk különböző vizsgálatokra. Az autójuk hátsó ülésén most még elfér a három lány hordozóban, de a gyereküléseknek már nem lesz elég hely, ezért nagyobb jármű vásárlására készülnek. A pelenkaszükséglet is kiemelkedő, a szülők becslése szerint jelenleg havonta hatszáz pelenka fogy náluk.

A házaspár elmondta, hogy két gyermek szerepelt az elképzeléseik között, ám a sors felülírta a terveket. A lányok hárompetéjű ikrek, és természetes úton fogantak. – Tündériek, de zajosak a mindennapjaink, valamelyikük mindig ad nekünk feladatot – mondta Szilva. Látogatásunkkor egy kis ízelítőt is kaphattunk ebből. Míg Hanna békésen aludt a kiságyban, Dorka a pihenőszékből nézelődött, Lara viszont hasfájása miatt édesanyja ringatását igényelte. A hangját pedig mindhárom baba megmutatta nekünk.

Mivel a picik koraszülöttként jöttek a világra, a korukat ez alapján veszik figyelembe, vagyis két hónaposnak számítanak. Szerencsére teljesen egészségesek és szépen fejlődnek. Amikor a hármas babakocsival Szilvia sétálni indul velük a faluba, mindenki kíváncsi a gyerekekre, hiszen hármasikrek korábban még nem születtek Csikóstőttősön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában