négyoldalú egyeztetés

2018.04.04. 20:00

Pakson hasonló fejlődés várható, mint negyven éve

Könnyebb volna felsorolni azokat a területeket, ahol nincs szükség a város, az atomerőművi társaságok és a Süli János miniszter vezette szervezet együttműködésére Pakson, mint azokat a területeket, ahol igen. Ennek szellemében tartottak először négyoldalú egyeztetést, amit rendszeresen megismételnek majd.

Vida Tünde, fotó: szerző felvétele

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt., a Paks II. Zrt., Paks Város Önkormányzata vezetői, képviselői, valamint a Paks II. beruházásért felelős miniszter és államtitkárai ültek tárgyalóasztalhoz, hogy a város és régió fejlődését meghatározó beruházással kapcsolatos lehetőségekről és tervekről egyeztessenek.

Az ezt megelőző sajtótájékoztatón Süli János miniszter leszögezte, az erőmű bővítésnek nincs alternatívája. – Mi ezt az erőművet meg fogjuk építeni ugyanolyan jó minőségben, de korszerűbb technológiával, mint az első négy blokkot – hangsúlyozta.

Azt mondta, hogy 2000-ben, még az atomerőmű vezérigazgatójaként szövetkeztek az atomerőmű jövője érdekében Hamvas István, akkori vezérigazgató-helyettessel és Lenkei Istvánnal, aki később kapacitás bővítési igazgató lett. Ez a szövetség ma is tart, ahogyan az üzemidő hosszabbítás és a teljesítménynövelés is az volt, úgy a kapacitás fenntartás is a közös ügyük. Az atomerőmű legjobb minőségben történő megépítése mellett a térség fejlesztése is fontos feladat, emelte ki.

Azt mondta, Pakson hasonló léptékű fejlődés várható, mint közel negyven éve. Mint kiemelte, az atomerőművek képviselői és a város vezetői rendkívül sok területen kell, hogy együtt gondolkodjanak, az erőmű építők elhelyezésétől az intézményi kapacitások bővítésén át az elektromobilitási programig bezárólag.

Szabó Péter polgármester ehhez hozzáfűzte, hogy a kultúra, az oktatás és sport területén Paks I-gyel már eddig is sok egyeztetést folytattak, a beruházás kapcsán rendszeresek voltak a találkozók Paks II-vel és Süli János miniszterrel. Ezt kívánják rendszeressé tenni a jövőben. Lenkei István, a Paks II. Zrt. vezérigazgatója azt emelte ki, hogy míg országos szinten szükséges, hogy demonstráljanak az atomenergia mellett, addig Pakson erre nincs szükség. Az itt élők tisztában vannak azzal, hogy az atomerőmű biztonságos, az új blokkok építése Paks és a város jövőjének, fejlődésének záloga azon túl, hogy növeli az országban az ellátásbiztonságot.

A technológia biztonságos

Hamvas István a találkozó ötletgazdája azt hangsúlyozta, hogy a nukleáris ipar az elmúlt több mint 30 éve alatt igazolta, hogy ez a technológia kiforrott, biztonsággal és hatékonyan üzemeltethető. A Paksi Atomerőműben dolgozók számára perspektívát, biztos jövőt jelent az két új blokk megépítése, amit az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. mindenben támogat. Lenkey István a beruházásért felelős társaság vezetője hozzátette: a jogszabályi előírásokat figyelembe véve teljes szimbiózisban dolgoznak együtt. Az atomerőművi blokkok építésének előkészítése jól halad, a munkát teljes transzparencia mellett végzik.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában