TrachtTag

2018.04.27. 09:30

Villámcsődület volt az aulában

Balázs László, fotó: Makovics Kornél

A Zentrum – Magyarországi Németek Háza évek óta nagy sikerrel szervezi meg a TrachtTag nevű akcióját. „Múltunk a jelenben, egy nap népviseletben” címmel négy éve Hrágyel Dóra indított magánkezdeményezést a legnagyobb közösségi oldalon. Ez ehhez csatlakozó magyarországi németek ezen a napon hagyományos viseletük egy-egy darabjával színesítik mindennapi öltözetüket.

Az országos flashmobot ma rendezik, az eseményhez korábban csatlakozó PTE KPVK szekszárdi campusa azonban már tegnap megtartotta eseményét, melynek lényege, hogy egy hétköznapon a német nemzetiségi felmenőkkel rendelkező emberek vegyék fel népviseletük egy darabját, így téve ünneppé egy átlagos napot. A zieh' dich an, azaz vegyünk fel egy népviseleti ruhadarabot vagy kiegészítőt, a pacsker, szoknya vagy mellény viselése megidézte őseik emlékét, és bemutatta örökségüket a mindennapokban.

A főiskola karon dr. Klein Ágnes egyetemi docens, intézményigazgató és Farkas Anna a társszervező Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökhelyettese köszöntötte a hallgatókat, a Dienes Valéria Általános Iskola alsós diákjait, valamint a PTE Illyés Gyula Gyakorlóóvoda és a Wunderland Kindergarten óvodásait. Ezt követően a gyerekek táncokkal és dalokkal hozták közelebb elődeik életét a sajátjukhoz. A szervezők megörökítették az öltözeteket, hogy fotóval vagy rövid videóval gazdagítsák a TrachtTag Facebook-oldalának gyarapodó gyűjteményét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában