fejlesztések

2018.05.07. 14:00

A Szigeterdőben és a Tinódi Ház előtt is változások lehetnek

A Szigeterdő Dombóvár legfontosabb közcélú zöldfelülete, amelynek megújítására már több tervet készített az önkormányzat. Most a megvalósításra készülnek. A Tinódi Ház előtti téren szintén változások várhatók.

Hanol Erzsébet, fotó: Makovics Kornél

A Szigeterdő Dombóvár 4,5 hektáron elterülő védett természetvédelmi területe, ahol egy középkori lakótorony áll, illetve 1951 óta Horvay János szobrászművész Kossuth-szoborcsoportja. Az ezekkel kapcsolatos átalakítások már régóta újra és újra napirendre kerülnek a városban. Nemrégiben több döntés is született annak érdekében, hogy a tervek megvalósulhassanak.

Szabó Loránd polgármester elmondta, hogy az önkormányzat építési engedélyezési eljárást folytatott le, hogy a lakótorony új megközelítéséhez fa- és acélszerkezetű átjáró hidat létesíthessen. Ezt az Örökségvédelmi Hatóság engedélyezte, ám kikötésekkel. Egyrészt az építési munkát megkezdeni és végezni csak kiviteli tervek, részletrajzok alapján lehet, amelyet a kivitelezés megkezdése előtt a Szekszárdi Örökségvédelmi Osztállyal egyeztetni kell. Másrészt régészeti megfigyelést kell biztosítani a Wosinsky Mór Megyei Múzeum révén.

A városvezető elmondta, hogy 2017 júliusában Török Péter Ybl-díjas tájépítész és Pete Balázs okleveles építészmérnök tervei alapján bemutatták a Kossuth-szoborcsoport elhelyezésének új koncepcióját. A Műemléki Tanácsadó Testület ezt egyhangúan támogatta, és elfogadta a centrális kompozíciót. A munka megkezdéséhez el kellett készíteni az építéstörténeti tudományos dokumentációt, amellyel dr. Gere László szakértőt bízták meg. Ez már összeállt, a szoborcsoporthoz kapcsolódó tér koncepciótervének véglegesítésére, illetve az engedélyezési és a kiviteli tervek készítése viszont csak azután kerülhet sor, hogy beérkezett a bontásáról, az új talapzatok megépítéséről és a szobrok újbóli összeállításáról szóló árajánlat.

A Szigeterdőbe tervezett átalakításokra 136 millió forintot szánnak a Helyi Akciócsoport fejlesztési forrásából.

Változásokra lehet számítani a Tinódi Ház előtti tér esetében is. – Mivel Dombóvár jelenleg nem rendelkezik olyan központi teresedéssel, amely a város méltó központja lehetne, szeretnénk ezen változtatni. A művelődési ház előtti tér rendezése már többször felmerült az elmúlt években – mondta a polgármester.

Gyergyák János városi főépítész a terület mai használata alapján, gazdag zöldfelületekkel készítette el a terület megújításának koncepciótervét, amit a későbbiekben engedélyeztetni kell. Emellett el kell készíteni a megvalósításhoz szükséges kiviteli terveket, amely többek között a burkolatkialakítást, a csapadékvíz-elvezetést, a világítást, a műtárgyak részletes terveit, az utcabútorok ajánlásait és virágosítást foglalja magában részletes költségvetéssel. Kiemelt beruházásként fejlesztési hitel biztosít ehhez forrást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában