Könyvajánló

2018.05.19. 19:10

Bakás időszakát éli Rubold Ödön

Melcher Alexa

Fotó: MW

Arra voltunk kíváncsiak, vajon milyen könyveket olvas, és mi a kedvenc műve Rubold Ödönnek. A Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett, Jászai Mari-díjas színművész Szekszárdon született és Tolnán töltötte gyermekkorát.

Választása nem meglepő, hiszen máig erősen kötődik a megyéhez. A neves szekszárdi költőről, Baka Istvánról, és kedvenc kötetéről mesélt, amelynek címe Tájkép fohásszal. A Nemzeti Színház színésze 1997-ben találkozott a művel először, és már akkor is mély érzelmeket váltott ki belőle.

– A felfedezés örömét jelentette számomra, hogy a kortársaim és a földijeim között ilyen tökéletesen verselő, mélyen érző embert, költőt ismerhettem meg. S nem kis büszkeséget, hogy Babits Mihály, Illyés Gyula, Mészöly Miklós, Csengey Dénes és Lázár Ervin mellett még egy zseniális tolnai alkotó van – mondta Rubold Ödön.

– A versek az életem részei, regényt nincs időm olvasni, míg egy verseskötet állandóan forgatható. Ady-, József Attila- és Babits-mániám után most Bakás időszakomat élem. A kedvenc verseim közé tartozik az Itt, a Végigver rajtad, a Fegyverletétel, az Ima, az Ajánlás, a Tűzbe vetett evangélium, A megszületőnek, a Pohárköszöntő, az Átutazóként, a Gecsemáné, a Háry János bordala és az Üzenet Új-Huligániából – árulta el a színész.

Rubold Ödön mindenkinek ajánlja a kötetet, aki szereti a verseket, s mint kiemelte, Baka István művei különösen a Tolna megyei kötődésűek számára jelenthetnek nagy élményt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában