rovarprobléma

2018.05.09. 07:00

Korábban kirajzottak idén a darazsak

Egyre több gondot okoznak a nem kívánatos helyekre beköltöző méhek, darazsak. Előbbiek befogásához, utóbbiak irtásához tanácsos szakember segítségét kérni. A darazsak jelenlétére utalhat az otthonokban a falból hallatszó kotorászás, a nedves folt a plafonon.

Hanol Erzsébet, fotó: Makovics Kornél

A redőnytokba költözött be egy méhraj Alsónánán, egy lakatlan házban. A bontásra váró épület egy soltvadkerti borászaté, így a gazdái csak ritkán vannak ott. Frick József tulajdonos elmondta, hogy a szomszédok vasárnap jelezték neki a problémát, ezért hétfőn gyorsan keresett egy szakembert. A méhek veszélyeztették az arra járó kerékpárosokat, gyalogosokat, ráadásul a szomszédban lakó fiatalember allergiás a csípésre, korábban már kórházba is került emiatt, és szerették volna megelőzni a bajt. Egy rajban 1000-1500 méh élhet. Azt, hogy miként feketéllett a fal az este hazatérő méhektől, fotón nekünk is megmutatták a szomszédok, amikor elkísértük a mentesítésre Molnár Dánielt, a méhbefogással és rovarirtással foglalkozó Hornetclean Kft. vezetőjét.

A szakember azt hangsúlyozta, hogy a méhek rendkívül hasznos élőlények, ezért nem szabad őket irtani. Erre csak akkor kerül sor, ha a raj olyan helyre fészkelte be magát, ahol nem megoldható a befogásuk, és veszélyeztetik az embereket. Ez esetben is irtásra kényszerült, mivel Szálkán és öt kilométeres körzetében – így Alsónánán is – zárlatot rendeltek el a méhek számára egy fertőzés miatt, ami az ilyen esetekben indokolttá teszi a szabadon lévő méhek irtását is. Molnár Dániel szerint ezek a méhek is betegek lehettek, ugyanis a szer hatására nagyon gyorsan elpusztultak.

Ám míg a méheket, amikor csak lehet, inkább befogják, addig a kártékony darazsak esetében mindig az irtás a megoldás. A szakember elmondta, hogy idén korán kezdődött a szezon. Már februárban hívták darazsakhoz, miután a felmelegedés hatására felébredtek a rovarok, és hiába voltak ismét mínuszok, a hideg időt már átvészelték, és március óta szinte minden napra jut irtási munka.

A lódarazsak a legveszélyesebbek, hiszen méretükből adódóan nagyobb dózisú mérget képesek egy szúrással befecskendezni. A német darazsakkal, vagy más néven földi darazsakkal a kertben is gyakran találkozni. Jellegzetességük, hogy általában régi házaknál, a rágcsálók járatait használva építik meg a fészküket. Ahogy a kolónia növekszik, úgy a fészek is egyre nagyobb lesz, mígnem beszakadnak a helyiségbe. A baj megelőzhető, ha időben észlelik a darazsak jelenlétét. Árulkodó jel a kaparászó, zümmögő hang a falból, illetve a nedves folt a plafonon. A gipszkarton mögött meghagyott üreg kiváló fészkelő hely mindegyik fajnak, de kiváltképp a francia darázs szereti ezt, amely rendkívül agresszíven védi a környezetét.

Méretes, ám veszélytelen, ráadásul védett a tőrösdarázs, amelynek természetvédelmi értéke 50 ezer forint, ezért nem tanácsos pusztítani. Jellegzetessége, hogy nem épít fészket, megjelenésére korhadt fák környékén lehet számítani.

Molnár Dániel azt tanácsolta, hogy akinek méhek, darazsak okoznak problémát az otthonában, mindenképpen olyan szakemberhez forduljon, aki számlát is tud adni a munkáról.

Nem ajánlatos házilag neki állni

Az irtáshoz nem feltétlenül kell falat bontani, hiszen endoszkóp, sztetoszkóp segítségével pontosan megállapítható a darazsak helye. Ha a munkálatok még nem előrehaladottak, akkor a szakember egy apró lyukon keresztül nagy nyomással por állagú szert juttat be a fészekbe. Ez nem párolog el, egy évig aktív marad, és megakadályozza az újabb benépesítést.

A padlásokra épített fészkek általában nagyon népesek, hiszen nem akadályozza fal a terjeszkedést, és a darazsak akár hordóméretűre is növelhetik azt. A fészekben több tízezer darázs élhet, amelyek mindegyike támadásra képes. Az irtásának nem ajánlatos házilag neki állni, mert a boltokban kapható darázsirtó szerek nem bírnak el ekkora egyedszámmal. Tipikus hely a használaton kívüli kémény is. Az égetés viszont tűzveszélyes megoldás, mivel a darázsfészek gyúlékony, a méhviasz pedig intenzíven ég, emiatt a lerakódott korom is izzani kezdhet, és tűz keletkezhet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában