Az Év rendőre

2018.05.19. 16:00

Szereti a rendet az alezredes asszony

Az Év rendőre címet adományozta Bognárné Sulyok Andrea alezredesnek, a főkapitányság igazgatásrendészeti osztálya vezetőjének a megyei közgyűlés elnöke és a megyei főkapitány. Közel negyven éve dolgozik a megyei rendőr-főkapitányságon. Ez az első munkahelye, és ő maga úgy fogalmazott, hogy reményei szerint az utolsó is.

Ihárosi Ibolya

Lényegében családi indíttatásra lett rendőr Bognárné Sulyok Andrea. Édesapja katonatiszt volt, az édesanyja pedig tanítónő. Érettségi tájékán mindkét pálya tetszett neki, de édesapja lebeszélte a honvédségről, a tanárképző főiskolára pedig „szerencsére” nem vették fel. Így került a rendőrségre.

A férje civil foglalkozású, s mint az alezredes asszony elmondta, ő biztosítja számára a nyugodt családi hátteret. Lányuk a rendőrségen jogász, és a vejük is rendőr. Az elmúlt közel negyven évben mindig nagy szerencséje volt – mondta –, mert korrekt, tisztességes főnökei voltak, illetve vannak, és nagyon jó munkatársai is. Külön kiemelte, hogy sokat köszönhet Csiginé Komáromi Máriának és Hepp Györgynének, akik még kezdő korában az útlevélosztályon megtanították neki a szakmát, és példát adtak elkötelezettségből is.

Bognárné Sulyok Andrea szereti a munkáját Beküldött fotó

Jelenleg az osztályon nyolcan dolgoznak, a feladatokhoz képest kevesen, de jó szervezéssel és kiváló kollégákkal képesek ellátni a munkájukat. – Ennek a lényege igen egyszerű, hiszen jogalkalmazóként be kell tartani és tartatni a jogszabályokat – vélekedik az alezredes.

Igen sokrétű a tevékenységük. Hatáskörükbe tartozik például az önvédelmi, valamint a jogi személyek részére vagyonvédelmi lőfegyverek engedélyezése. Hosszú ideig rendszeresen részt vett a vagyonőrök képzésében és vizsgáztatásában. Tagja a megyei vadász vizsgabizottságnak is. A rendőrkapitányságokon folyó szabálysértési ügyek szakirányítását, valamint a pirotechnikai termékek felhasználását, év végi árusításának engedélyezését is ők végzik. Feladatkörük továbbá az atomerőműbe belépésre jogosító úgynevezett közbiztonsági engedélyek kiadása, valamint a legális kábítószerek tárolásának, felhasználásának az ellenőrzése, a kórházakban, gyógyszertárakban, állatorvosoknál, szociális otthonokban. Az osztályon végzik a helyszíni bírságok rögzítését, nyilvántartását is.

Kérdésünkre válaszolva elmondta, azt szereti a legjobban a munkájában, hogy rendezett, jól szabályozott a tevékenységi körük, amelybe emberi oldalról némi személyességet is bele lehet vinni. Változatos a munka, minden nap akad valami érdekes, megoldandó feladat. Más rendőrségi beosztásokhoz képest „családbarátabb” a munkaidejük, ahol bizonyos mértékig még a pluszmunkát is tervezni lehet. Ezért is, valamint a bevezetett tervezhető életpályamodell miatt nincs is nagy mozgás az osztályon.

Az is nagyon fontos a számára, hogy nap mint nap emberekkel lehet kapcsolatban, szeret az ügyfelekkel foglalkozni, segíteni.

Bizonyos ügyek megítélésénél nagy jelentősége van annak, hogy ki, illetve milyen ember áll a papírok mögött. Január elsejétől a jogi személyeknek kötelező az elektronikus ügyintézés, de a magánszemélyek még a személyes ügyintézést választják.

Ha újrakezdhetné, akkor is ezt a munkát, ezt a hivatást választaná – mondta végül a rendőr alezredes.

Részletek a kitüntetés indoklásából

Bognárné Sulyok Andrea 1979. szeptember 15-én lépett be a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányságra polgári alkalmazottként, 1982. szeptemberében már hivatásos állományúként kezdte meg tanulmányait a Rendőrtiszti Főiskola igazgatásrendészeti nappali szakán. 2007. október 1-jén nevezték ki az igazgatásrendészeti osztály vezetőjének. Feladatait lelkiismeretesen, nagy odafigyeléssel, precizitással, szorgalommal és igényességgel végzi. A főkapitányság egyik legtapasztaltabb főtisztje, akinek szakmai ismeretei átlagon felüliek. Több esetben részesült elismerésben. Például 2010. május 1-jei hatállyal kimagasló szakmai munkájáért rendőrségi főtanácsosi címben részesült. Elméleti és szakmai ismereteit munkája valamennyi területén kiemelkedően alkalmazza. Munkatársaival korrekt munkakapcsolatot alakított ki, segítőkészsége és empátiája példaértékű.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában