nászajándék

2018.06.30. 07:00

A készpénznek és az utalványnak örülnek

A házasulandók hatvan százaléka pénzre és tárgyi ajándékra egyaránt számít az esküvőn, minden harmadik pár tíz- és húszezer forint közötti bevétellel kalkulál vendégenként – derült ki egy friss internetes felméréséből.

Munkatársunktól, fotó: shutterstock illusztráció

Készpénzre és tárgyi ajándékra is számít az esküvőre készülők többsége, csak minden harmadik pár éri be pusztán készpénzzel – derült ki a KártyaPláza.hu friss, esküvői ajándékozási szokásokat vizsgáló felméréséből. Száz lagziból mindössze ötnél fordul elő, hogy a házasulók semmilyen ajándékot nem várnak a vendégektől.

A jegyesek harmada tíz- és húszer forint közötti összeget remél egy vendégtől, és húsz-húsz százalék azoknak az aránya, akik húsz- és harmincezer forint között kalkulálnak meghívottanként, vagy épp tízezer forintnál is kevesebbre számítanak.

A felmérés tanulsága szerint a vendégek nagyobb összeggel készülnek, mint amire a párok számítanak. Negyvenhárom százalékuk húsz- és harmincezer közötti értékben ajándékoz. A közeli családtagok esetében tízből egyszer akad egy-egy bőkezű, aki nyolcvanezer forint fölött ad az ifjú párnak.

A lakodalmat szervezők fele úgy számít, hogy a szervezésre fordított költségek egyenlő arányban lesznek a kiadásokkal, így összességében nullára jönnek ki anyagilag.

Tíz párból három gondolja, úgy, hogy a vendégektől befolyó hozzájárulások nem fedezik majd teljes egészében a költségeket, a párok tizenhat százaléka pedig úgy látja, hogy egy kis plusz is kijöhet a végén.

A haszontalan tárgyi ajándékok a legidegesítőbbek a megkérdezett párok fele szerint, főleg, ha azok ismétlődnek is a hozománykupacban. A legjobban akkor nyúlnak mellé, ha étkészlettel, vázával, kávéfőzővel, sorsjeggyel vagy ágyneművel lepik meg a házasulandókat. Persze akadnak extrém esetek is: hozott már a vicces násznép kecskét, több tucat téglát vagy épp végleges szőrtelenítésre feljogosító kupont ajándékba. A legkedveltebb ajándékok toplistáját a készpénz vezeti, ezt követi sorrendben az utazási, szállás-, wellness­utalvány, a lakberendezéshez szabadon felhasználható utalvány, a kikapcsolódás, közös élmény-utalvány (például szabadulószoba, masszázs) és az extrémélmény-utalvány (például tandemugrás, helikopteres repülés).

Ajándéklistát hagynak a boltban, amit pontosan vezetnek

– Még kicsit távolinak tűnik az esküvőnk jövő évi dátuma, de azért a legfontosabbakat már lefoglaltuk, vagy egyeztettünk róla, hogy ne az utolsó pillanatban kelljen kapkodni. Így már azt is sejtjük, nagyjából mekkora összeget kell a lagzira szánnunk. Nincsenek extrém igényeink, csak azt szeretnénk, hogy a családtagjaink és a barátaink velünk együtt ünnepeljenek, és önfeledten jól érezzék magukat – árulta el az esküvőjét tervezgető Júlia. Mint mondta, fontos számára a házasság, de most még az otthonteremtésen fáradoznak a párjával, ami sok pénz- és energiaráfordítást igényel. Ezért nem siették el a házasságkötést, hiszen nem bírnák el egyszerre a két anyagi kiadást. Persze a szüleiktől sok segítséget kapnak.

Úgy tervezik, hogy az esküvőre is inkább pénzt kérnek ajándékba a hozzátartozóktól, mivel tudják, egy családi házon mindig van mit csinálni, és születendő gyermekeik miatt is szeretnék minél biztosabb alapokon tudni a jövőjüket.

Júlia azonban azt sem tartja kizártnak, hogy az egyik edényboltban hagy egy kívánságlistát azokról az eszközökről, amelyeknek hasznát vennék a háztartásban és az ízlésüknek is megfelel. Így azok a vendégek, akik pénz helyett mégis valami tárgyat ajándékoznának, ott megvehetik azt, s mint az amerikai filmekben lehet látni, az eladók kihúzzák a listáról, ami megvan, vagyis attól sem kell tartani, hogy három egyforma étkészletet kap az ifjú pár.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában