lisztharmat

2018.06.26. 13:30

A permetezés ellenére járvány van a borvidéken

Mauthner Ilona, fotó: Makovics Kornél

Csak permetezéssel lehet megelőzni a bajt, amit a megye gazdái eddig sikerrel megtettek

Fotó: Makovics Kornél

Az elmúlt héten lehullott csapadék – tizenhét és huszonnégy milliméter között – a szekszárdi borvidéken járványveszélyt teremtett. A párás levegő a lisztharmat számára nagyon kedvező, így járvány van kialakulóban, mondta dr. Gabi Géza agrármérnök, növényvédelmi szakmérnök. Sok termelő a folyamatos kezelések ellenére is kénytelen szembesülni azzal a ténnyel, hogy az érzékenyebb fajtákban alig lehet megfékezni a betegség további terjedését.

Ettől függetlenül a jól védett ültetvényekben szép a szőlő, nagyok a fürtök, jó termés várható. Egyes fajtákban, mint a kékoportó, kékfrankos, a kevésbé jól védett ültetvényeken igen erős lisztharmat-fertőzések alakultak ki. A leveleken és a bogyókon is látni ennek hatását. Az erősebben fertőzött helyeken azonnal védekezni kell. Elsősorban a kontakt készítmények áztatásszerű használata állíthatja meg a fertőzés továbbterjedését. A kontakt szerekhez társított felszívódó szereknek a további fertőzések kialakulásának megelőzésében van jelentősebb szerepük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában