portré

2018.06.22. 14:00

Ábrahám Béla műszaki érdeklődésű képalkotó

Új kiállításra készül a megye képzőművészeit összefogó Bárka szalon elnökhelyettese.

Wessely Gábor, fotó: szerző felvétele

Sokoldalú ember Ábrahám Béla: műszaki érdeklődésű képalkotó. Művészi módon bánik a technikával, és új technikai megoldásokkal kísérletezik a művészetben. A szekszárdi Baka István Általános Iskola rendszergazdája és oktatástechnikusa.

Aktív, termékeny festő, a megye képzőművészeit összefogó Bárka szalon elnökhelyettese. Még aktívabb kerékpáros; tavaly kilencszer tekerte körbe a Balatont. Pingpongozik és edzősködik is az iskolában. Kis tanítványai dobogós helyezéseket érnek el a megyei versenyeken, és néha az országos megmérettetéseken is a legjobbak közé kerülnek. Mindemellett az 57 éves festő-rendszergazda-sportoló verseket ír, fényképez és honlapokat készít alapítványoknak, művészeknek. Mintegy hetven weboldalt gondoz, többek között a Kutyamenhelyét, a Csigabiga Alapítványét, Stekly Zsuzsa zománcművesét, Mözsi-Szabó István festőművészét és Móser Zoltán fotóművészét.

A provokatív kérdésre, hogy mivel szeretne még ezeken kívül foglalkozni, mit szeretne még megvalósítani, Ábrahám Béla azt mondja, hogy nincs bakancslistája. Teszi, amit tennie kell, amit hoz az élet. Nyaranta többet bringázik, telente többet fest. Van néhány portrémegrendelése, de készül az augusztusi bárkás kiállításra is, ahol mezőgazdasági témájú művek kerülnek majd a közönség elé. Most azzal kísérletezik, hogy smirglipapírral dörzsöli meg bizonyos helyeken a kész alkotást, s így visz mozgalmasságot, dinamikát a képbe. Nem régen fest, de sokat: 2009 óta nagyjából hétszáz festményt készített.

Esetenként maga teremtette géplényeket mintáz meg. Több munkája született már Makovics Kornél fotói alapján.

De az első szerelem nem a művészet, hanem a technika volt. Már hétéves korában rádiót épített. Zombán nőtt fel, minden rokon és ismerős háztartási gépét ő szerelte. Műszerészként végzett Szekszárdon. Jelenlegi munkahelyére 1985-ben került.

Ma 160 számítógép, 60 notebook és 16 digitális tábla van a gondjaira bízva az iskolai ünnepségek hangosítása mellett.

Közben, 1996–2009-ig egy olasz cég magániskolájában tanított informatikát. Dédelgetett álmai nincsenek. A realitás talaján mozog: dolgozik, alkot, sportol. Egészségesen él.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában