Andi Péter

2018.06.22. 11:30

Akarattal és hittel összeegyeztethető a tanulás és a sport

Andi Péter, a szekszárdi Baka István Általános Iskola 7. évfolyamos tanulója másodszor érdemelte ki a „Magyarország jó tanulója –jó sportolója” címet.

Balázs László, fotó: Mártonfai Dénes

Első ízben hatodikosként felelt meg a szigorú feltételeknek, idén pedig ünnepélyes díjátadó keretében személyesen vehette át munkája elismeréseként az oklevelet június 12-én Budapesten dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkártól. Az Agrárminisztériumban tartott eseményen több mint félezer fiatal érdemelte ki a díjat. A politikus köszöntőjében úgy fogalmazott, hogy „ünnep a mai nap egész Magyarországnak, hiszen a tehetséggondozás az egyik legfontosabb nemzeti ügyünk.”

A tehetséges ifjú atléta eddig minden évben kitűnő bizonyítványt és nevelőtestületi dicséretet vihetett haza. Bár elsősorban természettudományos érdeklődésű, német nyelvből is szép sikereket ér el – mondta Rácz Nóra osztályfőnök. Az idei, országos szinten is kifejezetten magas pontszám elérését kiváló tanulmányi eredményén túl az előző tanévben megszerzett két országos bajnoki cím és két bronzérem tette lehetővé.

2017 februárjában az újonc és serdülő ob-n két számban sem talált legyőzőre. A verseny első napján háromszáz méteres síkfutásban úgy utasította maga mögé a mezőnyt, hogy tétversenyen előtte soha nem indult ezen a távon. Nagyszerű eredményt ért el másnap kedvenc számában, távolugrásban is. Kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtva, hat érvényes ugrással lett első. Júliusban szabadtéren mindkét számban bronzéremmel bővítette éremgyűjteményét. Természetesen iskoláját is sikerrel képviseli a városi, megyei megmérettetéseken, valamint diákolimpiákon. Legyen szó az atlétika mellett mezei futóversenyről, vagy akár úszásról.

Rácz Nóra hozzátette: nemcsak hazai versenyek eredményes indulója, hiszen két alkalommal már a címeres mezt is magára ölthette. Lengyelországban bravúrosan szerepelt a nyolc ország versenyzőit felvonultató viadalon. 2016-ban távolugrásban aranyérmet szerzett, sőt, kiérdemelte a legjobb 2004-es születésű versenyzőnek járó serleget is, dicsőséget szerezve ezzel Scherer Tamás edzőnek és Szekszárdnak.

Péter 2019-ben befejezi általános iskolai tanulmányait, a mozgást azonban semmiképpen sem szeretné abbahagyni. Jelenleg a gátfutást tanulja. Osztályfőnöke közölte, a már eddig elért sikerek, de a megtapasztalt hullámvölgyek is arra sarkallják, hogy a korábbiakhoz hasonló céltudatossággal, szerénységgel, sport iránti alázattal haladjon az általa választott úton. A családi indíttatás és példa, a munkába vetett hit meghatározók voltak számára. Edzője mellett két testnevelője, Gulyás Valéria és Enyedi Attila sokat tettek és tesznek azért, hogy a technikai tanácsokon túl a versenyekkel járó pszichés igénybevételre is fokozatosan felkészítsék.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában