felújítás

2018.06.07. 17:30

Új toronysisak ékesíti a kurdi templomot

Hanol Erzsébet, fotó: Makovics Kornél

Déli harangszóra helyére került a kurdi templomon a toronysisak. Nagy esemény volt ez a faluban, és mint kiderült, több falubeli szabadságot vett ki csütörtökre, hogy szemtanúja lehessen a szerkezet beemelésének. Sokan fényképezőgéppel felszerelkezve érkeztek, mások telefonnal örökítették meg a település életében történelminek számító pillanatokat, amire a tervek szerint legalább száz évig már nem lesz példa.

A faluvezetés kaláccsal, szendviccsel, frissítővel kínált mindenkit, és a munka során is sok feladatot vállalt az önkormányzat. Müller János polgármester elmondta, hogy többek között a torony megtisztítását végezték, és ennek eredményeként másfél tonna galamb ürüléket szállítottak el. Betonoztak is, amikor arra volt szükség, és néhány rózsabokrot is átültettek, hogy a méretes daru letalpalhasson a művelethez. Elhelyeztek egy időkapszulát a toronyban, amely többek között a falu jelenlegi lakosságának teljes névsorát tartalmazza. – A templomtorony hittől függetlenül mindenkinek fontos, hiszen messziről jelzi a szülőhelyre vezető utat – mondta a polgármester.

A toronysisak Ócsai Sándor toronyépítő munkája. Az elmúlt félévben – a nagy hidegeket leszámítva – nap mint nap ingázott Ráckevéről Kurdra, hogy megépítse a szerkezetet, amelyhez vörös- és lucfenyőt, illetve Rheinzink lemezborítást használt. Az új toronysisak minden elemében a régit idézi, a motívumok teljesen megegyezőek, a faszerkezet viszont a korábbinál stabilabb. Ócsai Sándor nemcsak az építést végezte, hanem a beemelés során, 54 métere magasan függeszkedett a kilenc tonnás szerkezet mellett. Mikor újra földet ért a lába, az egybegyűltek tapssal fogadták.

Dohoczki Péter, a Pécsi Egyházmegye gazdasági igazgatója elmondta: a szükség tette sürgetővé a toronysisak cseréjét, ugyanis a régi már annyira elöregedett, hogy attól tartottak, lezuhan. A felújítás mintegy 30 millió forintba került. Az összeg egy részét az Emberi Erőforrások Minisztériuma, nagyobbik hányadát az egyházmegye biztosította. A gazdasági igazgató hozzátette, hogy az egyházmegyében jelenleg nincs olyan rossz állapotban lévő épületük, ami azonnali beavatkozást igényelne, a következő hetekben pedig harmincöt templom vagy plébánia felújítását kezdik el pályázati forrásból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában