paks-galánta

2018.07.09. 07:00

Igazi testvérekké váltak az elmúlt húsz esztendőben

A szlovákiai Galántával húsz évvel ezelőtt, a VI. Gastroblues Fesztiválon kötött testvérvárosi szerződést Paks. Ezt a megállapodást erősítette meg a két település szombaton.

Budavári Kata, fotó: Makovics Kornél

Azt gondolom, az elmúlt húsz évben valóban testvérekké váltunk – mondta Szabó Péter, Paks polgármestere annak apropóján, hogy az atomváros megerősítette testvérvárosi kapcsolatát Galántával. Az ünnepélyes aktusra különleges helyen, a paksi evangélikus templomban, és különleges eseményen, a 26. Nemzetközi Gastroblues Fesztivál templomi koncertjén került sor. A szlovákiai Galántával húsz évvel ezelőtt szentesítette szerződésben baráti kapcsolatát Paks. Az okmányt akkor Herczeg József paksi és Horváth Zoltán galántai polgármester írta alá. Dr. Blazsek Balázs, címzetes főjegyző, aki húsz évvel ezelőtt részt vett az aláíráson most azt mondta: nem gondolta, hogy a történelem része lesz. Tíz évvel később Hajdú János és Mézes Sándor városvezetők erősítették meg a szerződést.

 

A most szombati ünnepségre elfogadta a meghívást Süli János miniszter, Paks volt polgármestere is, de jelen volt egy delegáció Viskből és a finnországi Loviisaiból is.

Szabó Péter köszöntőjében beszélt arról, hogy már húsz évvel ezelőtt is kevesen beszéltek, értettek magyarul Galántán, de azokkal, akik akkor fontosnak érezték, hogy megőrizzék kultúrájukat, szerződést írtak alá. A kapcsolat azóta is elsősorban kulturális téren sikeres, de a sportolók és az egyenruhás szervezetek között is élő és szoros a kontaktus. Sokszor jártak különféle versenyeken galántai diákok, és többen részt vettek a cseresznyési olvasótáborban. Emlékezetesek a Tűzvirág Együttes, a paksi kertbarátok, az Örökifjú Táncegyüttes, a mazsorettek vagy a képzőművészet terén tevékenykedők látogatásai, fellépései. A polgármester hangsúlyozta, hogy a jó viszony nem a város vezetésén, hanem az emberi kapcsolatokon múlik. A városvezetés ugyanakkor ezt a köteléket erősíteni és deklarálni kívánja.

A galántaiak üdvözletét hozta

Peter Paska, Galánta első szlovák polgármestere magyarul köszöntötte az ünnepségen megjelenteket. Kijelentette, hogy náluk a magyar kisebbség nincs veszélyben, egyúttal megköszönte Paks városának, hogy támogatják települése kulturális fejlődését. Elmondta: a galántai vásár fénypontja a paksi fellépők műsora, valamint azt is, hogy ősszel paksi napot tartanak. Közös projektekben is gondolkodnak, Peter Paska pedig a tárgyalásokat minél hamarabb szeretné elkezdeni magyar testvérvárosával. Az ünnepségen elhangzott az is, hogy Szarka Tamás, a Ghymes alapító tagjának fellépését Galánta városa tette lehetővé. Rajta kívül több neves előadó is fellépett az evangélikus templomban, valamint a pécsi művészeti gimnáziumban tanuló tehetséges orgonista, Racskó Eszter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában