Paksi Atomerőmű

2018.07.05. 20:00

Megismerhették az erőmű működését a bizottság tagjai

Megerősítést nyert, hogy Paks II. megépítése nemzetgazdasági és nemzetbiztonsági érdek – mondta Bánki Erik, az Országgyűlés Gazdasági bizottságának elnöke a mai paksi kihelyezett ülést követően, amelyen Süli János miniszter adott tájékoztatást a projekt aktualitásairól.

Hanol Erzsébet, fotó: Molnár Gyula

Az Országgyűlés Gazdasági bizottsága kihelyezett ülést tartott ma Pakson, az Erzsébet Nagy Szállodában, ahol Süli János, a Paksi Atomerőmű két új blokkja tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter adott tájékoztatást a Paks II. projekt aktualitásairól. Az ülést követő sajtótájékoztatón Bánki Erik, a bizottság elnöke elmondta, hogy nagy érdeklődés kísérte az ülést, amit az is bizonyít, hogy a bizottságba delegált összes párt képviseltette magát. A megjelentek az ülést megelőzően jártak a Paksi Atomerőmű látogatóközpontjában és üzemi területén, majd megtekintették az új atomerőművi blokkok telephelyét, a felvonulási területet, valamint a 22/11 kilovoltos transzformátor állomás építési munkálatait.

Bánki Erik kiemelte, hogy megerősítést nyert az az álláspont miszerint az új blokkok létesítésére szükség van, Paks II. megépítése nemzetgazdasági és nemzetbiztonsági érdek. Mint mondta, az energiamixben helye van a nukleáris energiának, és fontos, hogy mind a hazai gazdaság, mind a lakosság áramigényét hazai erőművekben megtermelt, olcsó villamos energiával lehessen fedezni. Kitért arra is, hogy idén volt már olyan időszak, amikor az import aránya meghaladta az ötven százalékot, ami egyébként tartósan harminc százalék körüli. A cél azonban az, hogy ezt az arányt is csökkenteni tudják.

Süli János a bizottsági ülésen elhangzottak kapcsán az átláthatóság fontosságát hangsúlyozta, és mint mondta, ezért is tartottak kihelyezett ülést, illetve atomerőmű látogatást.

Mittler István, a Paks II. Zrt. kommunikációs igazgatója sajtóközleményt adott ki az ülésről. Ebből kiderül, hogy a beruházásért felelős miniszter megerősítette, hogy az új blokkok határidőre elkészülnek. Hozzátette: az orosz fővállalkozó kiemelt projektként tekint a Paks II. beruházásra. Süli János azt is elmondta, hogy jelenleg az egyik legfontosabb feladat a létesítésiengedély-kérelem több százezer oldalas dokumentációjának összeállítása.

Képviselői kérdésekre válaszolva a miniszter leszögezte, hogy a nukleáris biztonság mindennél fontosabb, műszaki kérdésekben nincs kompromisszum. Elmondta, hogy az új blokkok megvalósítása fix áras szerződés keretében történik, a projekt megtérülését pedig az Európai Bizottság is megerősítette versenyjogi döntésének indoklásában. Kitért arra is, hogy az orosz és a magyar fél közösen dolgozik a negyven százalékos hazai beszállítói arány elérésén.

Prof. dr. Aszódi Attila államtitkár kifejtette, hogy rendkívül részletes telephely vizsgálati munka alapján nyert megállapítást, hogy a telephely alkalmas az új atomerőművi blokkok létesítésére.

Lenkei István, a Paks II. Zrt. vezérigazgatója kérdésre válaszolva elmondta, hogy az új blokkok a legszigorúbb biztonsági szabályoknak és előírásoknak is meg fognak felelni.

Borítóképünkön: Mittler István, a Paks II. Zrt. kommunikációs igazgatója, Süli János miniszter és Bánki Erik, a Gazdasági bizottság elnöke

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában