2018.07.26. 16:20
Nagy zománcedényekben rotyogott a lekvár
Hagyományteremtő szándékkal székely baracklekvárfőző napot tartottak a völgységi településen, amelyre a dombóvári és a vaskúti székely kört is meghívták – mondta Erős Pál, a teveli kör vezetője.
Fotó: Makovics Kornél
A környéken termő szilva, bodzabogyó és barack szolgált a főzés alapanyagául, illetve mivel a márciusi fagyok miatt idén termésvesztéssel kalkuláltak a gazdák, Szénási Tibor kisvejkei gyümölcstermelő segítette ki kajszi- és őszibarackkal a verseny résztvevőit. A gyümölcsíz hagyományos módon készült, ahogy nagymamáink készítették, azaz tartósítószer nélkül „puttyogott” a lekvár. Erős Pál tájékoztatott, a versenyben első helyezett lett a dombóváriak konyhai alapanyagként is használt zöldséggel, rebarbarával megbolondított lekvárja, különdíjas lett a vaskútiak bodzája. Nem is székely emberekről lenne szó, ha nem került volna elő a népdal és a népzene. A program résztvevői meglátogatták a híres teveli pincesort, Jáhn Ernő pincéjében vendégeskedtek. A baráti, szakmai és hagyományőrző napon a jó hangulatot Illés Antal harmonikajátéka garantálta.