árfolyam

2018.07.15. 07:00

Van, aki örül, hogy a forint ilyen gyenge

Még mindig 324 forint fölött jár az euró középárfolyama, vásárolni még drágábban, 330 körül lehet, a nyaralni indulók bosszankodhatnak. A Tolna megyei cégek egy része viszont örül a jelenlegi állapotnak, mert ez nagyobb bevételt jelent számukra forintban.

Mauthner Ilona

Az unió tagjaként a magyar vállalatok jó részét is érzékenyen érinti az aktuális árfolyam. A bonyhádi székhelyű Kabelit Kft. szerencsés helyzetben van abból a szempontból, hogy termékeik 99 százalékát külföldön, euróban értékesítik – mondta Moldovánu István ügyvezető igazgató. A céget 2009-ben alapították, jelenleg 88 főt foglalkoztatnak és a tavalyi nettó árbevételük elérte a 2,2 milliárd forintot.

A társaság elsősorban a tehergépkocsik, utánfutók világítástechnikáját gyártó osztrák Aspöck cég számára szállítja a völgységi városban gyártott kábeleket, illetve a fennmaradó termékeket Svájcban, Németországban értékesítik. Moldovánu István elmondta, a béreket forintban fizetik, így valóban jó a cégnek a gyenge forint, viszont magánemberként nem örül ennek a helyzetnek.

A tolnai székhelyű Fastron Kft. ügyvezetője, Mayer Károly szerint számukra csak minimálisan kedvező a forint jelenlegi helyzete. Az tény, hogy az általuk előállított termékek 90 százalékát euróért értékesítik, de az ezekhez szükséges alapanyagokat is euróért vásárolják. A német tulajdonú társaság tavaly 6,9 milliárd forint nettó árbevételt ért el, és évről évre növelte árbevételét. A növekedés az autóipar számára előállított, elektromotorokba épülő szénkefetartó részegységek gyártásának, illetve a kábelgyártás bővülésének köszönhető. A kft. tolnai üzemében szintén autóipari felhasználásra állítanak elő indukciós alkatrészeket, zavarszűrő fojtótekercseket is. Jelenleg hétszáznégyen dolgoznak náluk.

A pékségek, tejüzemek nehezebb helyzetben vannak. A tejesek például a csomagolóanyagok nagy részét importálják. A pékek pedig az alapanyagok jelentős részét szintén külföldről, euróért szerzik be, termékeiket viszont nagyrészt itthon, forintért értékesítik. Ezeket a cégeket tehát rosszul érinti a forint gyengesége. Benne van a levegőben a kenyér árának emelkedése, mondta Kászpári Károly, aki Tolna és Baranya megye pékszövetségének az elnöke.

Nem csak lisztből áll a kenyér, kell hozzá vaj és számtalan adalékanyag, melyeket importból szereznek be, nem is beszélve a szállítási költségekről, egy liter gázolaj ára most 400 forint fölött mozog. A helyzet kritikus, ez azonban nem maradhat így, mert vagy tönkremennek és bezárnak a pékek, vagy előbb-utóbb árat emelnek, mondta a szakember.

Akár vissza is mondható az utazás

Az utazás drágább lesz a magasabb valutaárfolyamok miatt, mondták több utazási irodában is. Aki a napokban foglalja le a nyaralását, annak már 5-6 százalékos emelkedéssel kell számolnia. A drágulás azokat is érintheti, akik már korábban lefoglalták útjukat, náluk is jelentkezhet plusz kiadás.

Egy négytagú család, amely idén nyáron a horvát tengerparton szeretne eltölteni egy hetet – apartmanban, ellátás nélkül – annak normál esetben 700-800 euróba (230 – 264 ezer forint) kerül a szállás. A forint erős gyengülése miatt azonban 45-50 euróval, azaz 15 ezer forint körüli összeggel is többet fizethet majd.

Jó tudni: ha a nyaralás az eredeti árnál 8 százalékkal többe kerül – például a forint gyengülése miatt –, akkor el lehet állni a foglalástól.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában