A sírás csak addig tart, amíg a szülő el nem megy

2018.08.26. 11:30

Az ölbéli játékok segítik a beszokást

Izgalmakkal, félelmekkel teli időszak a szülők és a leendő kiscsoportosok számára is az óvodakezdés, különösen, ha korábban nem járt közösségbe a csemete.

Mácz Katalin

Fotó: Shutterstock

Hollendusné Bíró Anett, a Szekszárdi Gyermeklánc Óvoda vezetője elmondta, a beszoktatáskor kétféle reakciót tapasztalnak. Vannak olyan kiscsoportosok, akik zokogva válnak el a szülőtől, aki ilyenkor egész nap azon rágódik, mi történik a gyermekével az óvodában. Megnyugtatásul elmondta, az esetek jelentős részében a sírás addig tart, amíg az anyuka, apuka jelen van. Az óvónők, dadusnénik, pedagógiai asszisztensek igyekeznek mindent megtenni a beilleszkedés megkönnyítése érdekében. Számtalan ölbeli játékkal, ringatóval, testi érintéssel. Ráadásul ha családból érkezik a csemete és nem bölcsődéből, akkor először csak rövidebb időt tölt egyedül az óvodában, majd fokozatosan hosszabbodik ez az időtartam.

Vannak olyan csemeték is, akik izgatottak, lelkesek, és eszük ágában nincs egy óra múlva hazamenni. Náluk általában arra lehet számítani, hogy csak hetekkel, vagy egy-két hónappal később „esik le” nekik, hogy ez mostantól fogva mindig így lesz. Ettől kezdve egy-két hétig ők is sírással búcsúznak a szülőktől. Apa és anya ilyenkor gyakran megrémül, hogy minden bizonnyal valamilyen negatív hatás érte a gyereket a közösségben, de általában nem erről van szó.

A legtöbb intézményben oviváró programsorozat előzi meg a beszoktatást, ezzel is elkerülve azt, hogy drasztikus legyen a szülőtől való elszakadás. Ezeken az alkalmakon a gyermekek találkoznak a leendő óvónénikkel, dadusnénikkel, csoporttársakkal. A Szekszárdi Gyermeklánc Óvoda tagintézményeiben például ilyenkor már a jelüket is kiválasztják. Mivel nem egy teljesen idegen helyre és közösségbe érkeznek a kicsik, a szülő itt a beszoktatáskor már nincs is jelen. Ez alól kivételt képeznek azok az esetek, ha a gyereknek valamilyen speciális igénye van, például autista.

A kérdésre, hogy hogyan telnek egy kiscsoportos első napjai, Hollendusné Bíró Anett elmondta, hogy az első perctől kezdve egy napirendet követnek, mert a gyerekeknek ez biztonságot jelent. Hamar megtanulják, hogy az udvari játék után jön az ebéd, aztán az alvás, és már érkezik is anya érte. A kiscsoportosoknak ugyanis nincs fejlett időérzéke, ezért a tájékozódásban nagy segítség számukra az események megszokott ritmusa.

A szükséges óvodai eszközökről Hollendusné Bíró Anett elmondta, a szülők előre megkapják a részletes listát. Ez tartalmazza az ágyneműt, a csereruhát, a tisztasági csomag tartalmát, a tornafelszerelést, a rajzeszközöket és benti cipőt. Ez utóbbiról elmondta, elsősorban a fűzős cipőt szorgalmazzák, illetve azokat a szandálokat, amelyek jól tartják a gyerek bokáját. Az óvodai zsákot általában csoportszinten készíttetik el, és látják el jelekkel, így már ott várja az aprónépet az első napon.

A Gyermeklánc tagintézményeibe minden gyerek hozhat magával egy darabot az otthonából, például plüss állatot, nyunyókát, ami biztonsági érzetet nyújt számára. A cumit és a pelenkát azonban már nem veszik jó néven, a szobatisztaságot a legtöbb óvoda elvárja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában