Nyári diákmunka

2018.08.18. 07:00

Jövedelmet biztosított a diákoknak a nyári munka

Évek óta a fiatalok korai munkatapasztalathoz juttatását szolgálja a „Nyári diákmunka” elnevezésű központi munkaerőpiaci program. Megyénkben is több helyen élnek a lehetőséggel a középiskolások.

Hanol Erzsébet

Fotó: Makovics Kornél

Folytatódott az elmúlt hónapokban a „Nyári diákmunka” elnevezésű központi munkaerőpiaci program, amelyet a Pénzügyminisztérium az állami foglalkoztatási szervként eljáró Tolna Megyei Kormányhivatal és a járási hivatalok foglalkoztatási osztályainak közreműködésével indított el. A cél a fiatalok korai munkatapasztalathoz juttatása volt, illetve jövedelem biztosítása számukra. Újdonság volt az idén, hogy a települési önkormányzatok és az önkormányzati fenntartású intézmények mellett a mezőgazdaság és a vendéglátás területén működő vállalkozások esetében is támogatható a diákok legfeljebb napi nyolcórás foglalkoztatása. A kormány a béreket támogatja. Az önkormányzatok esetében százszázalékos a támogatás, amely legfeljebb két hónapra adható, június 18. és augusztus 31. között, maximum napi hatórás időtartamra. Összege a minimálbér, illetve a garantált bérminimum időarányos részének felel meg, így a szakképzettek esetében 135.375 forint, a szakképzettséggel nem rendelkezők esetében 103.500 forint lehet személyenként és havonta.

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is több Tolna megyei településen éltek a középiskolások a lehetőséggel. Farkas Edit, Döbrököz polgármestere elmondta, hogy júliusban és augusztusban összesen hat diák dolgozott náluk. Az első turnus a köztéri padok festését végezte, illetve az Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér kerítését rakták rendbe. Azok a fiatalok, akik ebben a hónapban vállaltak munkát, az átadás előtt álló óvodánál segédkeznek. Az udvari játékok karbantartását végzik, illetve a benti eszközöket fertőtlenítik, pakolják.

A faluvezető úgy látja, hogy a fiatalok szívesen veszik a pénzkereseti lehetőséget.

Tolnán több helyszínen is fogadták a középiskolásokat. Júliusban nyolc, augusztusban pedig tíz diák vállalt munkát a polgármesteri hivatalban, a könyvtárban, a Családsegítő Központnál, vagy a Tolnai Intézményműködtető Központnál. Mint megtudtuk, zömében lányok vettek részt a programban, és főleg irodai és adminisztrációs feladatokat bíztak rájuk. Az a néhány fiú, akik jelentkeztek, inkább kisebb karbantartási munkákat kaptak. Tolnán több olyan résztvevője is van a programnak, akik a korábbi években már kipróbálták magukat ezen a téren.

A célcsoportot azok a fiatalok alkották, akik nappali tagozaton tanulnak, a program kezdő időpontjában már betöltötték tizenhatodik életévüket, annak befejezésekor azonban még nem múltak el huszonöt évesek, közvetítést kérőként kérték nyilvántartásba vételüket és foglalkoztatásra irányuló vagy vállalkozási jogviszonnyal nem rendelkeznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában