Nimród vadásztársaság

2018.09.26. 20:00

A vadászhagyományok szerint zajlott le a megemlékezés

Kopjafát állított kedden délután a Nimród vadásztársaság a vadászként elhunytak emlékére a társaság vadászházának az udvarán.

Ihárosi Ibolya

Fotó: Mártonfai Dénes

– Tragikus körülmények között költözött az örök vadászmezőkre nemrégiben Kiss Varga Mihály, mindenki Misi bácsija – mondta el az avatón dr. Berta Attila, az Alsónánai Nimród Vadásztársaság elnöke. Emléket állítottak rajta kívül az előző években elhunyt vadásztársaiknak, Székely Ferencnek, Bodán Károlynak és Mózes Jánosnak. A kopjafa körül egy vadkan, egy szarvasbika és egy őzbak szerepelt a terítéken és égett a két teríték-máglya, amelyet a hétköznapi vadászatokon is meggyújtanak, hogy lángja az örök vadászmezőkre kísérje az elejtett vad lelkét. A kopjafát Petkó Tamás plébános áldotta meg. A műsorban közreműködött Karsai István színművész. A kopjafát a vadásztársaság két alapító tagja, valamint az országos és a megyei vadászati szövetségek képviselői koszorúzták meg, majd a családtagok helyezték el a megemlékezés virágait.

A kopjaavató emelkedett hangulatához hozzájárult az Országos Magyar Vadászkamara Kürtegyüttese. A vadászok tartják a hagyományokat, ennek megfelelően zajlott az ünnepség és játszották el például az odaillő szignálokat a kürtegyüttes tagjai. Egyenesen külföldi útjáról érkezett a megemlékezésre Potápi Árpád János országgyűlési képviselő. Az eseményen egyebek közt részt vettek a vadásztársaság tagjai, önkormányzati képviselők, dr. Bleier Norbert területi fővadász, a megyei vadászszövetségek vezetői, Kocsner Antal és dr. Király István.

Az ünnepi avató beszédet Pechtol János, az Országos Magyar Vadászati Védegylet ügyvezető elnöke mondott. Elismerését fejezte ki az Alsónánai Nimród Vadásztársaság tagjainak és köszönetét a kopjafa készítőjének, Gyuris Zsolt népi iparművész fafaragónak, a vadásztársaság tagjának. A megemlékezés kapcsán a mondást idézte, miszerint, csak azok halnak meg, akiket elfelednek, örökké él, akit igazán szeretnek, remélve, hogy jelen vannak azok a gyerekek, unokák akik a jövő vadászaként folytatják majd elődeik tevékenységét. A későbbiekben Arany János szavait idézte az elhunyt vadásztársakra emlékezve: S aki még él/ minden névnél/ összerezzen búsan, árván/ mind néma lomblevél, ha/ egy egy társa lehull sárgán. Majd azzal a gondolattal zárta beszédet: Alázattal és tisztelettel, meghatottan állunk a kopjafa előtt, amelynek felszentelésével emléket állítunk mindazoknak, akik a vadásztársaságban példamutatóan élték természetszerető életüket. Dr. Berta Attila azzal a gondolattal zárta az ünnepséget, hogy az erdész és a vadász Isten legszebb templomának, az erdőnek a papja.

A beszédben elhangzott, hogy a vadásztársaság 1995-ben alakult meg 15 taggal, terület nélküli bérkilövő vadásztársaságként, majd az 1996-ban született új vadászati törvény adta lehetőségekkel élve 3400 hektár területhez jutott és megközelítően azóta is azon gazdálkodik, immár 34 taggal. Évente mintegy 200-250 nagyvad kerül hasznosításra, és tudatos gazdálkodásuknak köszönhetően mintegy 15-16 millió a forint a költségvetésük. Sok közösségi munkával alakították ki a vadászházat, több nyertes pályázat van mögöttük, és állatsimogató kialakítását is tervezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában