tábor

2018.10.28. 16:00

Tapasztalatot cseréltek, feltöltődtek, barátkoztak a táborban

Regenerációs nemzetközi táborba hívta meg Nick Ferenc, a Falvak Kultúrájáért Alapítvány elnöke a civil szervezet Duna Alkotókörének vezetőjét, a szekszárdi Törő György népi iparművészt, az oromhegyesi (Szerbia) Erdélyi István, a nagyatádi Szalai Norbert fafaragókat és Ékes László író-újságírót.

TN

Fotó: Shutterstock

Mint arról Ékes László beszámolt, az aranyosapáti Aranyos-sziget Gyermek- és Ifjúsági Táborban ezúttal leginkább a testi-lelki épülés, a feltöltődés, a kikapcsolódás, a barátságerősítés, és a szakmai tapasztalatcsere volt a cél.

A résztvevők megismerkedtek a Beregi-Tiszahát néhány nevezetességével, így többek között a Kultúra Lovagrendjének Emlékparkjával, a vámosatyai tájházzal, a történelmi fotógyűjteménnyel, a vásárosnaményi gyógyfürdővel, a tájegység gasztronómiájával. Természetesen volt egy „kis” faragás is.

Elkészítették a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kovácsvágás református temetőjének kapuit és annak díszítményeit, egy ajándékpadot az aranyosapáti iskolának – egyik rönklába lófejet, a másik puli kutyát és baglyot ábrázol – és adományoztak egy apró tölgyfa kutyust.

Bemutatták a helyi diákok kis csoportjának a fafaragás eszközeit, tudományát és megosztották tapasztalataikat az őket meglátogató beregi fafaragókkal. Törő György megtervezte az Alkotókör címerét, egy Nagy-Magyarországot jelképező lombú tölgyfát – jelölte benne az alkotóházakat – és a mindezt beragyogó Napot.

Irodalomórák

Mit tett ezalatt az író-újságíró? Rendhagyó irodalomórát tartott az iskolában, ahol a Koppány mente néprajzáról beszélt, és színes kisprózáiból olvasott fel néhányat. Esténként szép számú közönséget gondolkodtatott el, nevettetett meg egy-egy író-olvasó találkozón Aranyosapátiban és Vámosatyán. A készülő új könyvébe szánandó írásokból olvasott fel, az előbbi helyen léleksimogatókat, az utóbbin – közkívánatra – humorosakat, írta Ékes László.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában