halálokok

2018.11.23. 07:00

Kedvezőtlen képet adnak a járás adatai

A Dombóvári járás egészségügyi adatai több ponton kedvezőtlenebbek az országos mutatóknál, Szabó Loránd dombóvári polgármester viszont úgy véli, a városban kedvezőbb a helyzet.

Hanol Erzsébet

Forrás: Shutterstock

Az országos és a Tolna megyei adatokhoz hasonlóan a Dombóvári járásban is a keringési rendszer betegségei és a rosszindulatú daganatok állnak vezető helyen a halálokok között – derül ki a Dombóvári Járási Hivatal Népegészségügyi Osztályának idei beszámolójából, amelyet legutóbbi ülésén fogadott el a dombóvári képviselő-testület. A korai, vagyis a 15–64 éves korcsoportban bekövetkezett elhalálozások esetében a daganatos megbetegedések okozta halálozások állnak az első helyen, az idősebb korcsoportban viszont a keringési rendszer betegségei szerepelnek a vezető okok között.

A 65 év feletti nők körében az ischaemiás (szövetelhalásos) szívbetegség halálozási kockázata kiemelkedően magas volt a járásban az országos eredményekhez képest, a magas vérnyomás és az agyérbetegségek miatti halálozási kockázat pedig minden korcsoportban nőtt az országos értékekhez viszonyítva. Az ezek miatt bekövetkezett halálozás az országos átlag felett volt a Dombóvári járásban.

A 15–64 éves korosztályba tartozó férfiak rosszindulatú daganatok miatti halálozása szintén bizonyítottan magasabb volt a térségben.

Az emésztőrendszer betegségei, főként az alkoholos májbetegségek és májzsugor okozta halálozás elsősorban az idősebb korosztályt érintette, azon belül is a 65 év feletti férfi lakosságot veszélyeztette.

A 15–64 év közötti férfiaknál az ajak, a szájüreg és a garat rosszindulatú daganata, a légzőrendszer betegségei, a krónikus alsó légúti megbetegedések, illetve a szándékos önártalom okozta halálozások, a 15–64 év közöttiek és a 65 év felettiek körében a magas vérnyomás és az agyérbetegségek, a vastagbél, a végbél rosszindulatú daganata, a légcső, a hörgő és a tüdő- és a prosztata rosszindulatú daganata, míg a 65 év felettieknél az ischaemiás szívbetegség, az emésztőrendszeri betegségeken belül az alkoholos májzsugor, a balesetek, azon belül a közlekedési balesetek, az alkoholfogyasztással összefüggésbe hozható és a dohányzással összefüggésbe hozható halálozások mutattak az országos szintnél kedvezőtlenebb eltérést.

A nők körében a 15–64 év közöttieknél a légcső, a hörgő és a tüdő rosszindulatú daganata, a bőr rosszindulatú daganata, a légzőrendszeri megbetegedések, azon belül a krónikus alsó légúti megbetegedések, a 15–64 év közöttieknél és a 65 év felettiek esetében a magas vérnyomás és az agyérbetegségek, az ischaemias szívbetegségek, a vastagbél, a végbél rosszindulatú daganata, az emlő rosszindulatú daganata, a szándékos önártalom és a dohányzással összefüggésbe hozható halálozások, a 65 év felettiek körében a balesetek, azon belül az esések okozta, továbbá az alkoholfogyasztással összefüggésbe hozható halálozások mutattak az országos szintnél kedvezőtlenebb eltérést.

Szabó Loránd, Dombóvár polgármestere szerint azonban érdemes lenne a városi és a vidéki adatokat külön kezelni, mivel a járási szintű összegzésből nem derül ki, hogy a dombóvári önkormányzat egészségfejlesztés érdekében tett erőfeszítései milyen eredménnyel járnak. A városvezető úgy véli, könnyen lehet, hogy a dombóvári mutatók jobbak az országosnál.

Célzott egészségfejlesztési programokra van szükség

Korcsoportra készített egészségfejlesztési programokat kell készíteni, amellyel hosszútávon sikerülhet csökkenteni a civilizációs betegségek okozta megbetegedések, halálozások számát.

A keringési rendszer betegségei megelőzhetőek lennének számos, a hétköznapok napi rutinjába beépíthető tevékenységgel. A rendszeres fizikai aktivitást, az egészségtudatos táplálkozást, a káros szenvedélyek elkerülését, az optimális testsúly kialakítását tanácsolták a szűréseken való részvételi arány növelésével együtt.

Az idősebb korosztály körében a lelki egészség fejlesztésére kellene nagyobb hangsúlyt fektetni, emellett pedig az esések, és az emiatt bekövetkező csípőtáji törések megelőzésére. Ehhez szükség van az idősek fizikális állapotának és egyensúlyérzékének karbantartására is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában