munkahelyteremtés

2018.11.26. 17:36

Pályázati támogatásokkal segítik a megyében a kis- és középvállalkozásokat

A tavalyi év hasonló időszakához képest négyszázötven fővel csökkent a regisztrált álláskeresők száma, ez a kormány jól felépített foglalkoztatáspolitikájának az eredménye, hangzott el a megyei kormányhivatal sajtótájékoztatóján. Az elmúlt időszakban lezárult mukaerő-piaci pályázatok eredményét is ismertette dr. Horváth Kálmán kormánymegbízott és dr. Gonda Ádám főosztályvezető.

Mauthner Ilona

Fotó: Makovics Kornél

Jelenleg ötezer-nyolcszáz fő a regisztrált álláskeresők száma, ami a tavalyi év hasonló időszakához képest kedvezőbb, tájékoztatta a sajtó munkatársait dr. Horváth Kálmán kormánymegbízott. Négy új támogatási lehetőség is indult, melyek elsősorban a vállalkozásoknak nyújtanak segítséget. Az első az úgynevezett Lépésről lépésre fejlődni elnevezésű munkaerő-piaci program, mely a mikro- és kisvállalkozásoknak nyújt munkahelyteremtő támogatást. A beruházás keretében új gépeket, eszközöket, berendezéseket lehet megvásárolni azoknak, akik vállalták a pályázatukban, hogy legalább egy, maximum öt főt teljes munkaidőben foglalkoztatnak. Erre a támogatási formára szeptember 14-ig lehetett pályázni. Tolna megyéből tizenhatan nyertek, közülük kilencen a szolgáltató-, négyen az építőipari-, ketten a termelő- egy pedig a kereskedelmi ágazathoz tartozik.

A másik lehetőség a Központi Munkahelyteremtő Támogatás, mely a mikro-, kis- és középvállalkozások munkahelyteremtő beruházásait támogatja, a Pénzügyminisztérium hatmilliárd forintos keretéből. Tolna megyében nyolc nyertes pályázó lett a beérkezett tizenegyből. A nyertesek összesen 153 millió forint támogatásban részesülnek. Ennek eredményeként hatvannyolc ember számára teremtenek munkahelyet, melyből hatvanöten regisztrált álláskeresők.

A harmadik támogatási forma az álláskeresők vállalkozóvá válásának segítése, melyre szeptember 7-ig lehetett pályázni. Az álláskeresők a vállalkozásuk beindításához kétmillió forint vissza nem térítendő tőkejuttatásos támogatást és legfeljebb hat hónapra, havonta a kötelező legkisebb munkabér összegéig terjedő vissza nem térítendő támogatásra is pályáztak. A benyújtási határidőre nyolc pályázat érkezett, melyből hat álláskereső vállalkozását tudták segíteni.

Munkásszállások kialakítására még lehet pályázni

Harmadik alkalommal jelent meg az ötmilliárd forintos keretösszegű program, melynek keretében a korábbinál is kedvezőbb feltételekkel pályázhatnak munkásszállók építésére, felújítására a helyi önkormányzatok, önkormányzati társulások, valamint az önkormányzatok száz százalékos tulajdonában álló gazdasági társaságok. Ezt a programot korábban már kétszer is kiírták, a tapasztalatok alapján azonban módosítottak a feltételeken. A szükséges önerőt negyvenről húsz százalékra csökkentették, és három hónapról négy hónapra hosszabbították a beruházás megkezdésére nyitva álló határidőt. A szállót az önkormányzatnak a beruházás befejezésétől számított legalább tíz évig fenn kell tartania, és legalább négy munkahelyet kell kialakítani. Ilyen lehet például a portaszolgálat, vagy a takarítói munkakör. A támogatás részben vagy egészben visszatérítendő formában történik. A támogatási igényeket 2019. március 15-ig kell benyújtani a megyei kormányhivatalhoz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában