graffiti pályázat

2019.01.02. 17:30

A Pál utcai fiúké lesz tavasztól a grund

Molnár Ferenc születésének 140. évfordulója alkalmából pályázatot hirdet a paksi önkormányzat graffiti művészek számára, a KRESZ-park aszfalt pálya melletti falfelületének kidekorálására. A pályázat során elkészített műveknek kötődniük kell a Pál utcai fiúk történetéhez, emlékezetes momentumaihoz – hívta fel a polgármesteri hivatal Turisztikai, Városmarketing és Kommunikációs Csoportja.

Hanol Erzsébet

Fotó: Molnár Gyula

És hogy miért éppen a KRESZ-park? Erre is megadják a választ. Egykor ez a paksi játszótér is amolyan grund volt, mint a Pál utcai fiúké. A századfordulón itt volt Grünwald Salamon paksi fakereskedő Duna-parti fatelepe, a közelében a két világháború között épült gőz hengermalom azóta lebontott épülete. Aztán a második világháború után sokáig a TÜZÉP vállalat telephelye üzemelt itt, amelyet 1979-re elköltöztettek, és a gyermekek nemzetközi éve alkalmából modern játszótér épült a paksi fiataloknak. Szinte minden feladatot társadalmi munkában végeztek a paksi vállalatok és a költségvetési üzem dolgozói, majd 1980-ban a játszótérhez elkészült a tér nevét adó KRESZ-park is.

A graffiti pályázat nyertese 200 ezer forint pénzjutalomban részesül, az alkotás elkészítéséhez pedig falfelületet biztosít az önkormányzat, illetve támogatja a szükséges festék beszerzését. A graffiti mellett mindenhol feltüntetik a művész nevét, ami magán az alkotáson is szerepelhet. A város közösségi- és weboldalán, valamint a helyi médiában is publikálják az elkészített alkotást.

Pályázni az önkormányzat részére e-mailen vagy postai úton beküldött vázlatokkal, méretarányos rajzokkal lehet. Az elektronikusan beküldött munkákat pdf vagy jpg formátumban várják. A pályaműveket, valamint a pályázó adatait (név, születési év, lakhely, telefonszám, e-mail) e-mailben kérik a [email protected] e-mail címre vagy az alábbi postacímre: 7030 Paks, Paksi Polgármesteri Hivatal, Dózsa György út 55-61.

A benyújtási határidő 2019. február 5., a pályázatokat 2019. március elsejéig bírálják el, míg a kiválasztott munkák elkészítésének tervezett időpontja 2019 áprilisa.

Molnár Ferenc A Pál utcai fiúk című ifjúsági regénye 1907-ben jelent meg. Magyarországon az egyik legolvasottabb és legnépszerűbb regény, az iskolákban kötelező olvasmány. Külföldön a legismertebb magyar regény, számtalan nyelvre lefordították. A könyv máig ható nemzetközi népszerűsége arról tanúskodik, hogy olvasói szerint örök élethelyzetekről szól, bárhol, bármikor történhetett volna.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában