visszatekintés

2019.01.15. 20:00

A Tolna megyei városoknak több okuk is van a büszkeségre

Jó évet zártak a Tolna megyei városok. Körképünkben a polgármesterek a legnagyobb eredményekről és tervekről beszélnek.

Munkatársainktól

Fotó: Makovics Kornél

Az intézmények, gazdasági társaságok stabil pénzügyi háttér mellett, magas szakmai színvonalon működtek, mondta dr. Bozsolik Róbert, Bátaszék polgármestere. Biztosították a szociálisan rászorultak ellátásait, védőoltási programokat indítottak. Megfelelő források álltak rendelkezésre fejlesztésre, felújításra. A városi rendezvények közül kiemelkedően sikerült többek között a Város Napja, illetve a Bátaszéki Bornapok. Az elnyert 1,4 milliárd forintnyi pályázati forrás felhasználása is megkezdődött, összességében a tavalyi év sikeres volt.

A bőség zavarával kell megküzdenie Filóné Ferencz Ibolya polgármesternek, amikor is Bonyhád tavalyi, nagyléptékű beruházásairól ad összegzést. Végül is a fő helyen az európai színvonalú sportcsarnokot, a városközponti rendezvénytér kialakítását és a Váraljai Parkerdő turisztikai vonz­erejének fejlesztését említi. Utóbbi helyszínen található a város ifjúsági tábora. Az idei év újabb sikersorozatot sejtet, hiszen zajlik a szennyvíztelep rekonstrukciója és megtörtént az 500 kilowatt teljesítményt adó naperőmű munkaterületének átadása.

– Iszonyú munkás év kezdődött számunkra – mondta Szabó Loránd, Dombóvár polgármestere. – Felújítjuk a bölcsődét és az Arany János téri orvosi rendelőt. Jelenleg megoldatlan a hajléktalanok nappali ellátása, így erre a célra a Szabadság utca 8. szám alatt alakítunk ki egy ingatlant, elkezdődik a szőlőhegyi kerékpárút megépítésének első üteme, illetve a Tinódi Ház előtti tér teljes rekonstrukciója valósul meg. A szigeterdei szoborcsoport környéke valódi közösségi térré alakul, és a szegregációval érintett térségek felzárkóztatása is folytatódik – sorolta a terveket.

Dunaföldváron több beruházás is befejeződött tavaly európai uniós forrásból. Horváth Zsolt polgármester elmondta, hogy ezek közé tartozik a Kenderföldi-árok vízrendezése, a Duna-part teljes rekonstrukciója, óvoda, bölcsőde és az általános iskola alsó tagozatának felújítása, valamint az új piac kialakítása. A Béke tér saját forrásból szépült meg. Önerőből több tervet is szeretnének megvalósítani az idén. Utak, járdák felújítását tervezik, játszótéri karbantartásokat szeretnének végrehajtani és az egészségügyi, illetve az oktatási intézmények korszerűsítésére is szeretnének pénzt fordítani.

Gyönk polgármestere, Katz Gyula István lapunknak elmondta, hogy jó néhány pályázatot ugyan már sikeresen befejeztek, ám a ravatalozó felújításának érdekében nemrég leader pályázatot adtak be. Azt is kiemelte, hogy a Gyönkre be- és kivezető úthálózatuk, a Kölesd és Pincehely közötti út többszöri ígéret ellenére sincs javítva, valamint a művelődési házukat is szeretnék felújítani. Mindkét tervre várják azon lehetőségeket, amelyek biztosítanák az anyagi forrásukat, de egyelőre még nem találkoztak ezekre vonatkozó pályázatokkal.

– A tizenkét évvel ezelőtt elhatározott fejlesztéseink nagyjából megvalósultak önerőből vagy EU-s forrásból – tájékoztatott Karl Béla, Nagymányok polgármestere. – Megkezdődött a városközpont kialakítása, ennek első lépcsője a piactér építése és a környezet rendbetétele. Az iparfejlesztés befejező stádiumában van, a városban megszűnt a munkanélküliség. 2019-ben a pályázatokon elnyert pénzeket szeretnénk jól felhasználni. Fő feladatunk lesz az utak és járdák teljes felújítása. Bízunk benne, hogy a Modern városok és Modern falvak program ebben segíteni tud – mondta.

– Szűk másfél éve, amikor megválasztottak, három szó köré építettem a programomat: felelősség, fejlődés, fiatalok – mondta évértékelőjében Szabó Péter, Paks polgármestere. A fiatalok és a családok helyzetének javítása és helyben tartásuk érdekében számos intézkedést tett az önkormányzat, illetve saját forrásból is megvalósultak fejlesztések. Az új erőművi blokkok építéséből fakadó, a város jövőjét meghatározó változások tervezésén, rengeteg tárgyaláson vannak túl, a kész városfejlesztési tervek megvalósítására pedig több mint nyolcmilliárd forint támogatást kapott a város a kormánytól.

Huszonöt év után ismét lett bölcsődéje Simontornyának. Ez az egyik jelentős hozadéka az elmúlt évnek – közölte Csőszné Kacz Edit polgármester. Ugyancsak fontos az egész város számára, hogy tavaly óta immár rendelkezik kormányablakkal. Ennek köszönhetően minden fontos hivatalos ügyet helyben lehet intézni. Az új esztendő két „rakétája” az a 742 milliós, illetve 415 milliós pályázati siker, melyek révén tantermekkel gyarapodik az általános iskola és gimnázium, valamint új tűzoltó szertár épül, és megvalósulhat a városgazdálkodási üzem felújítása.

Ács Rezső, Szekszárd polgármestere a rendezvények, ezen belül is a Pünkösdi Hal- és Vadünnep sikerét emelte ki. A fejlesztések közül pedig egyértelműen az új uszoda építését. A Modern Városok program egyik legfontosabb szekszárdi beruházása várhatóan ez év őszén fejeződik be. Idén elkezdődhet az új könyvtár és levéltár építése, valamint a Zöld Város Program tervezése. Ez utóbbi nagy projekt megoldhatja a parkolási gondokat Szekszárdon, bár ez ügyben az önkormányzat százötven új parkolóhely kialakításával már komoly lépést tett előre.

Az elmúlt évre visszatekintve nem lehetünk elégedetlenek: több mint hárommilliárd forint támogatást sikerült Tamásiba becsatornázni – derül ki Porga Ferenc, Tamási első embere beszámolójából. – Decemberben átadtuk a város új piacterét. Az északi iparterület fejlesztéséhez kapcsolódó pályázati forrásaink eredményeként új cégek települtek a városba, közel háromszáz munkahelyet teremtve. Célunk egy olyan élhető, zöld város építése, ahol az itt élők jól érzik magukat, mert otthonuknak érzik a várost – összegez a városvezető.

Appelshoffer Ágnes, Tolna polgármestere elmondta: a város korábban elnyert öt nagyprojektjéből három tavaly megvalósult. Két nagyberuházás még hátravan: a Tolna–Fadd-Dombori kerékpárút, illetve a volt laktanyában egy játszóház kialakítása. Idén a CLLD-pályázat keretében felújítják-átalakítják a mözsi és a tolnai civil házat, illetve két játszótér is épül. Folytatják a központi járdaépítést. Tavasszal indul a Kossuth utca teljes felújítása. A Festetich utca burkolat-felújítására is sor kerül. Várható még az Aprajafalva óvoda további korszerűsítése is.

Fontosak a rendelők, utak, iskolák

Az utak, járdák felújítása lényegében minden településen, így a városokban is kardinális kérdés. Méretükből adódóan emellett gyakorta komoly kihívást jelent a nagyobb településeken a parkolók bővítése, hiszen az utóbbi húsz évben jelentős nőtt az autók száma. Vannak olyan Tolna megyei városok, például a megyeszékhely, ahol évek óta kiemelt figyelmet szentelnek az orvosi rendelők felújításának. Az iskolákat pedig annak ellenére is fejlesztik, hogy azok működtetését nem az önkormányzatok végzik. Több helyen létesült bölcsőde, ezzel támogatva azon kisgyermekes szülőket, akik szeretnének visszatérni a munka világába. A polgármesterek arról is beszéltek, hogy nemcsak a fejlesztésekre, hanem a rendezvényekre és az összetartó kisebb-nagyobb helyi közösségekre is büszkék lehetnek a városok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában