szavazás

2019.01.14. 14:00

Két Tolna megyei jelölt is van az Év Agrárszakembere díjra

Több száz kiváló agrárszakember közül választják majd ki azokat, akik elnyerik „Az Év Agrárszakembere 2018” kitüntető díjat. Tolna megyéből két szakembert is jelöltek, a naki Soltész Gyulát és a szakcsi Hollósy Tibort. A jelöltekre január 20-ig még szavazhat bárki az esemény Facebook-oldalán.

Varga Szilvia

Fotó: TN

A növénytermesztés kategóriájában jelölték Soltész Gyulát (képünkön jobbra), aki 2002-ben lett a Naki Mezőgazdasági Zrt. vezérigazgatója. Az egykori falusi téeszből mára egy korszerű vállalkozást hozott létre. 2016-ban munkásságát Magyar Gabonatermesztésért díjjal ismerték el.

Legutóbbi pályázati tevékenysége pedig igazi áttörés volt a megyei mezőgazdaság, főleg a nakiak életében. Soltész Gyula megkeresésünkre elmondta, meglepetés volt számára a jelölése, amit örömmel fogadott el. A szakmai előéletét nézve nagyon sok elismerést kapott, mindig érdekelték az újítások. A kilencvenes évek második felében az IKR Zrt.-vel és a gödöllői egyetem informatikai tanszékével közösen programfejlesztést végzett a precíziós növénytermesztés munkafolyamatainak a kidolgozására.

Arany Plakett adományozásával ismerték el munkáját a precíziós szárítás területén nyújtott kiemelkedő teljesítményért. A sertés-takarmányozás területén 2010-ben hazánkban elsőként vezette be a széndioxidközegben tárolt nedves szemeskukorica használatát, ma már több neves sertéstartó használja ezt technológiát számos előnye miatt. A múlt év végén adták át a zrt. és az önkormányzattal közösen azt az agrár-logisztikai központot, ahol – a környékbeli termelők által termelt – olajtökmagot dolgoznak fel. Ez vélhetően sok embernek ad majd munkát.

Hollósy Tibort (képünkön balra) a feldolgozó-élelmiszeripar kategóriában jelölték, ő jelenleg a kaposvári Kométa 99 Zrt. ügyvezető helyettese, beszerzési igazgatója. Állattenyésztő-üzemmérnök szakon végzett Kaposváron, majd Keszthelyen folytatta tanulmányait. A szakmában elismert vezető felelősségteljes döntéseiben alapvető értéket képvisel a környezetvédelem, a hatékonyság, az innováció és az egészség.

2010-ben Kaposvár Város Szolgálatáért díjat vehetett át Szita Károly polgármestertől. Szakcson élnek, felesége a helyi iskolában tanít. Két fia közül Boldizsár tölti szívesebben szabadidejét a természetben vadászkutyájával. Tibor fia az informatikus pályát választotta. Hollósy Tibor életének a természet és állatok szeretete mellett a sport is fontos része. Gyermekkora óta focizik, kikapcsolódásként pedig szívesen tölti az időt a család szőlőjében.

Mehet a szavazat

A díjat 2014-ben alapították, azóta minden évben tíz különböző kategóriában van lehetőség jelöltet állítani. Rövid szakmai bemutatkozás után no­vemberben lehetett leadni a jelöléseket, amelyről a zsűri döntött. A második szakaszba kategóriánként három alkalmas személy kerülhetett, rájuk lehet szavazni a Facebookon keresztül január 20-ig. A fődíj mellett közönségdíjat és életműdíjat is adnak majd át. A díjjal a szervezők azokat a gazdálkodókat szerették volna kitüntetni, akik rendkívüli teljesítményükkel, ötletgazdagságukkal és kitartásukkal sokat tettek a mezőgazdaságért.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában