Szilveszter

2019.01.03. 14:00

Sok kutyus kóborolt el félelmében, gazdijukat keresik

Az ünnepek idején megnőtt az elkóborolt kutyák száma.

Balázs László

Fotó: Mártonfai Dénes

Karácsony környékén hat kutyát mentettek a Szekszárdi Kutyamenhely munkatársai. – December 23-án fekete, labradorszerű eb került hozzánk egy megyeszékhely melletti településről – mondta Fiáth Szilvia, a menhelyet üzemeltető Tolna Megyei Állat- és Természetvédő Alapítvány elnöke. – Két nap múlva az esti órákban egy fehér kistestű, lakásba való kutyát találtak a városban, őt megtalálója egy éjszakára befogadta. Egy közepes testű, kedves kutyust 26-án reggel gyűjtöttünk be a Tartsay utcai MOL-kútról. Egyik eb sem rendelkezett mikrochippel.

December 28-án több bejelentést kaptak, hogy az M6-os autópálya szőlőhegyi lehajtójánál napok óta kóborol egy négylábú. – A kutya szerencsére az autópálya kerítésén belül volt – folytatta Fiáth Szilvia. – Nem volt kikötve, de legalább két napig nem mozdult arról a helyről, ahol találtuk. A kutyus fiú, 6-8 éves lehet, mikrochipje neki sem volt.

Az óév utolsó napjaiban további két négylábú került a menhelyre. Egy öthetes kölyök egészen biztosan megfagyott volna az utcán, illetve 29-én egy Szekszárd utcáin kóborló blöki lett a menhely lakója, mindkét házőrző chipezetlen volt.

– A karácsonyi dömping sokkal keményebb volt mint a korábbi esztendőkben – tette hozzá a menhely vezetője. – Január 1-jén, kedden is nyitva voltunk, ekkor azonban nem hoztak be hozzánk ebet. Talán álmosabbak voltak az emberek, vagy kevesebb kutya volt az utcákon. Tegnaptól beindult a szilveszteri tűzijátékok miatt elcsatangolt állatok keresése, folyamatosan csörgött a telefonunk, többen személyesen a menhelyen keresték kedvencüket. A keresett kutyákat folyamatosan hirdetjük Facebook-oldalunkon.

Egy ismeretlen a Sárvíz utcai Séd-patak melletti területen dobott ki fagyállóval szennyezett ételt, melynek következtében két kutyus elpusztult a beszedett falatok miatt. Az állatvédők évek óta harcolnak azért, hogy a döntéshozókat rábírják, hogy kötelezzék a fagyállók gyártóit egy olcsó vegyület hozzáadására a termékhez, aminek köszönhetően az kellemetlen szagúvá válik, így az állatok kisebb eséllyel fogják meg­enni a vele átitatott falatokat.

Ingyenes chip-leolvasók

Fontos információ a kutyabarátoknak, hogy Szekszárdon és Simontornyán is lehet beazonosítani elkóborolt kutyákat. Az ünnepek idején, elsősorban a szilveszteri tűzijátékok miatt drasztikusan megnő az elszökött kutyák száma. A legnagyobb százalékban azok a házőrzők kerülnek meg, amelyek rendelkeznek mikrochippel. A megyeszékhelyen a Csatári toroknál található, míg Simontornyán a 61-es főúton lévő MOL benzinkúton lehet beazonosítani az elkóborolt ebeket. Csaknem megduplázza, ötvennégyről százra bővíti a MOL azon töltőállomásai számát, ahol ingyenes mikrochip-leolvasó lesz elérhető az elkóborolt kutyák azonosítása céljából. A vállalat májusban kezdte meg együttműködését a Vigyél Haza Alapítvánnyal. Fél év alatt több mint 370 kutyát vittek be azonosítani a töltőállomásokra, sok állatban nem volt chip, de amelyekben igen, szinte kivétel nélkül hazakerültek. Kilenc eb a chip ellenére sem jutott haza, mivel a szerkezet elévült adatokat tartalmazott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában