Bors Éva

2019.02.12. 17:30

Kézterápiával ad hitet a gyógyuláshoz

Az egykori rendőr alezredes, Bors Éva tizenkét évvel ezelőtt fordult a természetgyógyászat felé, és egy újfajta módszert, a koreai kézterápiát is elsajátította. Január végén tartotta első elő­adását a témában, e hónp elején pedig térítésmentesen oktatja azon érdeklődőket, akik szeretnék megtanulni az öngyógyítás egyik hatékony módját.

Brunner Mónika

Fotó: Makovics Kornél

– Én nem gyógyítok meg senkit, ahhoz adok hitet és módszert, hogy a beteg meg tudjon gyógyulni – szögezte le lapunknak Bors Éva, aki mindenkinek javasolja, hogy bármilyen problémával is küzd, először forduljon orvoshoz, tartsa be az utasításait. Csak ezt követően gondolkozzon azon, hogyan tud saját magán segíteni. Bors Éva hét éve kezdte tanulmányozni a koreai kézterápiát, amellyel – elmondása szerint – a mozgásszervi fájdalom szüntethető meg a leggyorsabban. A mozgásképesség javításához azonban már hosszabb időre van szükség. Az emésztőrendszeri problémák esetén szintén hatékony, több alkalommal tapasztalta, hogy gyors segítséget hoz. Ráadásul az ember saját magán is tudja alkalmazni. A koreai kézterápia során, legyen szó bármilyen panaszról, először megállapítják, hogy pontosan hol van a betegség központja, majd aztán kezdik el a kezelést. Bors Éva elmondta, a koreai módszert bárki el tudja sajátítani, hiszen arra épül, hogy a belső szerveink a saját kezeinkre mikroterületen letükröződnek, ezért a megfelelő pontok masszírozásával, kezelésével, beindítjuk a gyógyulási folyamatokat. Például a középső ujj felső része leképezi az ember fejét, lefele haladva pedig, egymás alatt milliméternyi távolságokra lévő pontok több sorban az ember belső szerveit. Ugyanígy a már említett ujj másik oldalán a meghatározott pontok nyomásával gyógyítható például a lumbágó, a gyomor-, a szív-, a légúti megbetegedés, de segíthet potenciazavar, fejfájás, vagy hideg végtagok esetén is. Alkalmazható akár megfázás, fejfájás, gyomorfájás esetén, illetve komolyabb betegségeknél is, de kizárólag az orvosi diagnózis után. A koreai kézterápiás kezelés elkezdése a nagy mennyiségű alkoholfogyasztás, túlétkezés, éhezés, terhesség esetén nem ajánlatos, akut betegség esetén pedig csak gyors segélyként javasolják.

Az ujjakon és a tenyéren lévő pontok felismerésére csak egy szakember képes megtanítani, és érdemes tudni, hogy több – szervekhez és energiacsatornákhoz tartozó – pont kombinációja adja meg a kezelési sorrendet. Ezt szintén el kell sajátítani. Ehhez kaphatott segítséget, aki február 8-án, pénteken 17 órától ellátogatott a Babits Mihály Kulturális Központba, Bors Éva természetgyógyász ingyenes tanfolyamára. A kétórás programra csak annyit kértek a résztvevőktől, hogy vigyenek magukkal valamilyen masszázsolajat (pl. narancsos-fahéjas), és készüljenek arra, hogy házi feladatokat is kapnak a minél nagyobb hatékonyság érdekében.

– Nagyon jó kapcsolatban vagyok bécsi kollégáimmal is, az ottani népfőiskolán egyébként egyikük szintén térítésmentesen oktatja a koreai kézterápiát, aki akarja, ott is megtanulhatja. Az izraeli kézterápiát Svájcban tanultam, idén tavasszal pedig azt tervezem, hogy elutazom Kínába a Heilongjiangi egyetemi oktató-kórházba, a távol-keleti gyógynövények tanulmányozása céljából – mondta Bors Éva.

Már az első előadás nagy siker volt

A Mentálhigiénés Műhely szervezésében az Egész-Ség Szabadegyetemen „Kezedben a gyógyító erő II. A koreai kézterápiás módszer a gyakorlatban” címmel tartotta meg első előadását nagy érdeklődés mellett Bors Éva egykori alezredes, aki 2007-ig dolgozott a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányságon tolmácsként, mielőtt a természetgyógyászat területére váltott. A koreai kézterápia a több ezer éves hagyományú kínai orvoslás alapjaira épül; ha az energiacsatornák vizsgálatakor a felfedezett, úgynevezett blokkokat megszüntetik, azzal helyre állítják a páciens egészségét. A koreai módszert 1971-ben fedezte fel Tae Woo Yoo dél-koreai professzor Szöulban, megállapította, hogy a test minden része folyamatos információt vesz fel a test más részeiről, így amikor egy szerv vagy testrész megbetegszik, jelzést ad le a különböző mikroterületekre, ahol nyomásra érzékeny pontok keletkeznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában