időjárás

2019.02.12. 07:00

Március elején végre igazán tavasziasra fordulhat az idő

Február második felében még téliesre fordul az időjárás, márciusban azonban már tartós jó időre lehet számítani. A mezőgazdaságnak egyelőre kedvez a helyzet.

Hanol Erzsébet

Fotó: Mártonfai Dénes

Tavaszias időjárásra számíthatunk a következő napokban, ám Dávid Mihály magánmeteorológus szerint a jövő hét végétől, február 22-től ismét téliesre fordul az idő, ami kitart egészen március elejéig. Előrejelzése alapján nappal nulla fok körüli értékek lesznek, míg éjszaka mínusz 6-8 fokig hűl a levegő. Csapadékra az előttünk álló napokban, illetve február 15. és 20. között és a hónap végén is kell számítani.

A magánmeteorológus szerint március 5-én beköszönt a tavasz, és tartósan jó idő lesz, ami 10-től 23-ig biztosan kitart. Nagyon kellemes idő van kilátásban 16-17 fokos nappali és 5-6 fokos éjszakai hőmérséklettel.

A nyárral kapcsolatban Dávid Mihály elmondta, hogy június első tíz napja, illetve a vége jó időt ígér, a hónap közepe azonban esősebb lesz. Július elején számít a legmelegebb időszakra, és az előrejelzései alapján augusztus első két hetében kitart a nyárias idő.

Vörös Géza agrármeteorológus elmondta, hogy majd' negyven éve feljegyzi az időjárási jellemzőket, és ezek alapján a mostani február átlagosnak tekinthető. Mezőgazdasági szempontból nincsenek káros hatások. Enyhék voltak az elmúlt napok, de jelentkezett fagy is, nincs korai tavasz, így nem indult be a vegetáció. Az őszi gabonának szintén kedvez ez az idő, csapadékból azonban többre lenne szükség. Többször is volt ugyan hó, de csak kevés esett – tette hozzá a szakember.

Mint mondta, sok múlik azon, milyen lesz a kora tavaszi időjárás. Lassú felmelegedés lenne jó, illetve ha márciusban, áprilisban is érkezne kellő mennyiségű csapadék, hogy a böjti szelek ne szárítsák ki a földeket, és a gabonafélék szépen tudjanak fejlődni. Viszont az időjárásban biztosat előre jelezni Vörös Géza véleménye szerint csak egy hétre előre lehet.

Sokak számára orvosmeteorológia szempontból fontos az időjárás, a frontok változása, hiszen azok hatással vannak az emberi szervezetre. A csecsemőknél nyugtalanság, étvágytalanság, alvászavarok jelentkezhetnek. Van, aki a melegre, más a hidegre érzékeny, de olyan is van, aki mindkettőre. Az idősebb, beteg embereket is nagyon megviseli a változás. A hidegfront főként görcsös tüneteket okoz. Ez azonban nem csak arra a napra vonatkozik, amikor megérkezik, mert hatása már egy-két nappal korábban érezhető. Vérnyomás-ingadozás, asztmatikus rohamok és alvászavarok bármelyik frontnál előfordulhatnak.

A monoton mozgások, így a futás, a séta, a jóga, de az autogén tréningek, relaxációs technikák alkalmazása is sokat segíthet a frontérzékenyeknek. Az előrejelzés alapján ma hidegfront jellegű hatás várható. Előfordulhat fejfájás, migrén, valamint szédülés is. Ingadozhat a vérnyomás. Erősebbek lehetnek a reumatikus, valamint az ízületi fájdalmak. Hosszabbá válhat a reakció idő.

A medvék szerint jön a tavasz

A néphagyomány szerint, ha a téli álmából ébredő medve február másodikán előbújik a barlangjából, és meglátja az árnyékát, megijed, visszabújik, és még hosszú lesz a tél. Ha viszont borús, felhős az idő, a medve elől marad, és a tél hamarosan véget ér. Magyarország több állatkertjében is felkérték a medvéket az időjóslásra, és a budapesti, a pécsi, a debreceni, valamint a veszprémi állatkertben élő medvék egyöntetűen a tavasz közeledtét jelezték a viselkedésükkel, ugyanis nem bújtak vissza a rejtekhelyükre.

Több más népi megfigyelés is árulkodik a várható időjárásról. Ha Dorottya (február 6.) szorítja, Julianna (február 16.) tágítja. Ez azt jelenti, ha február 6-án fagyott, akkor rá tíz napra olvadni fog. Jégtörő Mátyás (február 24.) arról nevezetes, ha fagyot talál, elviszi, de ha nem talál jeget, csinál eleget. Ha Gergely (március 12.) megrázza szakállát, akkor még áprilisban is havazni fog. Sándor, József és Benedek (március 18., 19. és 21.) zsákban hozzák a meleget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában