közétkeztetés

2019.03.08. 17:30

A kiürült tányér önmagáért beszél

Tolna megyében hatvanezer fölött van azoknak a száma, akik naponta veszik igénybe a közétkeztetést. Ezek többsége óvodás, diák, illetve nyugdíjas. Az iskolai menzán egy ebédért nagyon kedvezményes árat kérnek, míg egy éttermi menü ára 850 és 950 forint között mozog.

Mauthner Ilona

Fotó: Makovics Kornél

Ma már a legtöbb iskolának, óvodának nincs saját konyhája. Minden szempontból takarékosabb, ha valamelyik étkeztetésre szakosodott vállalkozóval kötnek szerződést a főzésre, és az intézmény csak a helyet biztosítja. A legtöbb üzemi konyhán az elmúlt évben nemcsak a választék bővült, hanem az ételek íze, mennyisége is előnyére változott. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet tavalyi felmérésből kiderül, jelentősen nőtt az igény a diétás menük iránt is, amelyet szintén kielégítenek.

A térítési díjat az önkormányzat határozza meg. Rászorultság alapján döntik el, ki, milyen mértékű kedvezményt kaphat.

Kakasdon százharmincöt adagot főznek napi rendszerességgel óvodásokra és iskolásokra – mondta Fábián Ferenc vállalkozó. Azt törvény írja elő, hogy hetente hányszor kell zöldséget, húst, halat, gyümölcsöt, főzeléket tenni a gyermekek elé. Kakasdon egy nyolc hétre előre kialakított étlap szerint készítik el az ételeket, amit az élelmezésvezető állít össze – tette hozzá. A gyerekek hálásak, ha kedvükre való az étel, nem marad semmi a tányérjukon. Szerencsére ez a gyakoribb. A szülőkkel néha nehezebb, akad, aki szeretné a saját szája íze szerint összeállíttatni a menüt.

Tolnán öt óvoda, és – a mözsivel együtt – négy általános iskola tartozik egy vállalkozóhoz. Összességében több mint nyolcszáz gyermek, mondta Bauer József intézményvezető. Az óvodások az ebéden kívül reggelit és uzsonnát is kapnak. A teljes összeg óvodásonként 420, míg iskolásonként 315 forintba kerül. Az óvodások nyolcvan százalékának azonban egyáltalán nem kell fizetnie. Az iskolások negyven százaléka fizeti a teljes összeget, a többiek féláron vagy térítésmentesen étkeznek.

Madocsán van saját konyhája az iskolának, itt azonban nemcsak a gyerekeket, hanem – igény szerint – a településen élő nyugdíjasokat, felnőtteket is ellátják. Naponta átlagosan kétszázötven adag ebéd készül. Kétféle menü közül lehet választani, és egy hónappal előre az étlapot is elkészítik. Farkas Józsefné élelmezésvezető elmondta, panasz nem volt a menüre, örülnek a gyerekek is, hogy lehet választani. A kettő közül az egyik biztosan ízlik a legválogatósabbnak is. Vendégétkeztetést is vállalnak, ennek díja 740 forint, de legkésőbb előző nap délelőtt 9 óráig kell jelezni az igényt. Rászorultság alapján természetesen itt is kapnak támogatást az óvodások, iskolások, illetve a nyugdíjasok is.

A két legnagyobb konyha a megyében

A megyeszékhelyen lévő óvodák, általános iskolák egy részébe a Szekszárdi Diákétkeztetési Kft. szállítja az ételt. Naponta közel ezer adagot készítenek. Gyerekekre és felnőttekre is főznek. Bay Attila, a cég ügyvezetője elmondta, a főiskola éttermében például kétféle menüből, sőt akár étlapról is választhatnak a vendégek. A menüt igyekeznek úgy összeállítani, hogy tartalmas, egészséges és a diákok számára is vonzó legyen.

Negyven gyermeknek kell diétás menüt készíteni, van közöttük laktóz- és gluténérzékeny, valamint cukorbeteg is.

A megye másik nagy konyhája a bátaszéki, ahol szintén napi ezer körüli adagot készítenek. Simon Csabáné élelmezésvezető elmondta, három tagintézmény – Pörböly, Alsónyék, Alsónána – is hozzájuk tartozik, bölcsisek, óvodások iskolások, nyugdíjasok és vendégek. A diétás igényeket ők is kielégítik. A bölcsisek 309, az óvodások 417, a diákok 525 forintot fizetnek, de a többség jogosult valamilyen kedvezményre.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában