frontok

2019.03.19. 07:00

Fáj a fejük a gazdáknak a szeles hideg idő miatt

Mindenkit megvisel a gyakran változó időjárás.

Mauthner Ilona

Fotó: Mártonfai Dénes

Alaposan összezavarja az időjárás mind a természet, mind az ember állapotát. Egyik nap szinte nyári meleg van, a következő huszonnégy órában pedig tizenöt fokot visszaesik a hőmérséklet A frontok egymást váltják, ami még az egészséges embert is megviseli. Tolna megyében az elmúlt egy hónap alatt alig esett csapadék, ez pedig nagyon hátrányosan érinti az őszi vetésű növényeket.

Egymást érik az időjárási frontok, több szakember is arról nyilatkozott, hogy ennyi egymást követő változás – ilyen rövid idő alatt – az elmúlt húsz évben nem volt. Van, hogy két nap leforgása alatt három időjárási front is átvonult felettünk, ami még az egészséges, fiatal szervezetet is megviseli. De nem csak az emberek, a növények is szenvednek. A böjti szelek ugyan megérkeztek – ha hidegfront van, ha melegfront van, a szél mindig fúj – de jelentős mennyiségű csapadékot egyik sem hozott eddig. A gazdálkodók szerint több mint száz milliméternyi eső hiányzik a talajból. Guth István, a Teveli Mezőgazdasági Zrt. igazgatója kérdésünkre elmondta, az ő körzetükben a repce még bírja a „gyűrődést”, mert a mélyebbre lehatoló gyökerei még találnak némi nedvességet, de az ősszel elvetett búza nagyon rossz képet mutat, hiába szórták ki rá a fejtrágyát. A gyakori szeles idő miatt a talaj felső rétege porzik. Egy régi mondás azt tartja, húsvétra a búzának olyan magasnak illik lennie, hogy a kisnyúl el tudjon bújni benne. Húsvétig még van egy hónap, addig talán javul a helyzet, ha nem, nagy bajban lesznek a gazdák. Abban viszont egyetértenek, legalább a meleg mérséklődése lassítja a talaj további kiszáradását.

Megviselik az embereket a frontok

Hétfőn hidegfront vonul át felettünk, aztán pár napig nem jön újabb, így egy kis nyugalomhoz jutnak azok, akik érzékenyek az időjárás változásaira. Fejfájás, álmatlanság, nyugtalanság, ez utóbbi – főleg a szél miatt – még az egészséges embereknél is előfordulhat, mondta Ferk Dóra szekszárdi háziorvos. Az idősebb, betegséggel küzdő embereknél pedig felerősödnek a panaszok, főleg a szívbetegeket, magas vérnyomással, ízületi bajokkal küzdőket viselik meg a gyakori frontok. A gyógyszerek pontos szedése mellett, aki teheti menjen ki a levegőre, sétáljon egyet, ez javíthat a rosszabb közérzeten, javasolta a háziorvos. Nem csak a felnőtteket, a gyerekeket is megviseli az időváltozás. A tünetek náluk nyugtalansággal jelentkeznek.

A hét végére melegszik fel az idő

Előrébb tart a természet vagy két héttel, már javában virágoznak a barackfák és az almafák is bontogatják a szirmaikat. Nem választottak jó időpontot, mert a virágok megtermékenyítéséhez elengedhetetlen lenne, hogy a méhek azokat beporozzák. Szélben, illetve 14 foknál hidegebb időben pedig a szorgos kis rovarok nem repülnek ki a kaptárból. Fáj is emiatt a gazdák feje. Az előrejelzés szerint kedden is felhős, borongós, hűvös, szeles idő várható. Kisebb esőre van esély. Szerdán derült időre készülhetünk, de hűvös lesz. Csütörtökön hajnalban akár fagy is lehet, de napközben kellemes tavaszi idő várható. Pénteken, szombaton további enyhülés, napsütés valószínű. Szombaton gyenge hidegfront érkezhet.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában