oktatás

2019.04.02. 17:30

A kancellár a felelős gazdálkodást segíti

Március elsejétől megkezdték a munkát a szakképzési centrumokban a kancellárok. Tolna megyében egyetlen szakképzési centrum működik, mely 2015-ben tíz tagintézménnyel alakult és hat várost érint. Ennek kancellárja Dömötör Csaba, őt kérdeztük a feladatokról.

Mauthner Ilona

Fotó: Makovics Kornél

A szakképzés teljes megújításának részeként március elsejétől munkába álltak a szakképzési centrumok kancellárjai. A kancellári rendszer bevezetése a szakképzésben is a felelős, átlátható és professzionális gazdálkodást szolgálja, mondta Dömötör Csaba, a Szekszárdi Szakképzési Centrum kancellárja.

Kettős vezetés jellemzi a rendszert, a pedagógusok szakmai irányítását, a szakképzési munka pedagógiai koordinációját a főigazgató végzi, míg a kancellár ennek a feltételrendszerét teremti meg, illetve a többi területért felel, mondta Dömötör Csaba. A kancellár feladata a pénzügyek felelős rendezése, beszerzések lebonyolítása, vagyongazdálkodás, a meglévő épületek fenntartása, a projektek szakszerű lebonyolítása és a vállalatokkal való kapcsolattartás. Ez utóbbihoz a munkaerőpiaci igények kiszolgálása is tartozik, a képzések tartalmát is ehhez igazítják.

A Szekszárdi Szakképzési Centrumhoz tíz tagintézmény tartozik, melyek közül négy Szekszárdon van, de bonyhádi, tamási, paksi, dunaföldvári és dombóvári tagintézményeik is vannak. Az iskolák szakmailag önállóak, de a költségvetésük a centrumhoz tartozik úgy, hogy önálló gazdálkodási kerettel rendelkeznek, amit egy-egy gazdálkodási évre határoznak meg. A működési rendszer egységes, és egységes elvek alapján folyik az oktatás is miközben a saját arculatát az adott iskola megtartotta.

A kancellári rendszerben a centrumok működtetését a menedzserszemlélet jellemzi, mondta Dömötör Csaba. Ez azt jelenti, hogy vállalatszintű működésben gondolkodnak, vagyis olyan innovatív szervezeti működési rend kialakítása a cél, amely tartalmazza a vállalati szervezetek működési elemeit is. Fontos feladat, hogy a Szekszárdi Szakképzési Centrumban is kialakítsák a keresletvezérelt képzési rendszert. Felnőttoktatásra is rendkívül nagy igény van, ebben is nagy szerep hárul a tagintézményekre, mondta a kancellár.

Főleg, hogy a második szakképesítés megszerzése is ingyenes, tette hozzá. Tolna megyében többek között tehergépkocsi-sofőrre, logisztikai és szállítmányozási ügyintézőre, gépgyártás-technológusra, hegesztőre nagy az igény. Sok esetben maguk a cégek, vállalatok vezetői jelzik, hogy milyen szakmai képzést indítsanak.

A centrumok kettős vezetése – főigazgató és kancellár – szigorú együttműködést igényel, mert csak így lesz sikeres az intézmény működése. Dömötör Csaba elmondta, célja egy olyan fórum kialakítása Szekszárdon, illetve a tagintézmények környezetében, ahol a cégek vezetői folyamatosan elmondják az igényeiket. Ennek érdekében már az elmúlt hetekben több vállalattal felvette a kapcsolatot a kancellár. A cégek nyitottak a párbeszédre.

A Szekszárdi Szakképzési Centrum szakmai kínálatát a jövőben jelentősen befolyásolja a Paks II beruházás is, sok új szakemberre lesz szükség. A Centrum eddig is jó kapcsolatot ápolt a megye gazdasági szereplőivel. Ezt a jövőben tovább kívánják erősíteni, hiszen a cél az, hogy egyre több jól képzett szakmunkást, technikust indítsanak útjukra. A képzés további megerősítése érdekében az eddiginél is nagyobb hangsúlyt helyeznek annak duális formájára, vagyis hogy a centrumból kikerülő fiatalok egyre nagyobb számban vehessenek részt valós vállalati körülmények közötti gyakorlati oktatásban.

A kancellár elmondta, hogy az idén elkezdődik Szekszárdon, a Hunyadi utcában a vendéglátó iskola felújítása. Szeretnék, ha jövő őszre már az intézmény a megújult épületben fogadhatná a diákokat. Az Ady Endre szakiskola B épületének alapmegerősítése is hamarosan megkezdődik, ezt követi az épület további felújítása. Ezen kívül megerősítik minden iskolában a tanműhelyi felszereltséget, hiszen nagyon fontos, hogy az alapokat jól elsajátítsák a diákok.

Dömötör Csaba kancellár ugyan most a fővárosból érkezett, de erős szekszárdi gyökerekkel rendelkezik. A szakképzés területén harminckét évet töltött el, a palánki Csapó szakiskola főigazgatója is volt, de dolgozott intézményfenntartásban is. A legutóbbi munkahelye a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal volt Budapesten.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában