ápolók napja

2019.05.10. 20:00

Elismerték a legjobban dolgozó nővéreket

A hagyományoknak megfelelően az idén is megemlékeztek az ápolók napjáról a megyei kórház érintettjei. Az ünnepségen Sövényi Ferencné, nyugalmazott országos főnővér is előadást tartott.

Ihárosi Ibolya

Fotó: Mártonfai Dénes

Május 10-e az Ápolók Nemzetközi Napja, ebből az alkalomból a régi megyeháza dísztermében tartott ünnepséget a Tolna Megyei Balassa János Kórház, amelyen elismeréseket adtak át a legkiválóbb ápolóknak. A rendezvényt Gliedné Tillmann Erzsébet ápolási igazgató nyitotta meg. Beszédében szólt arról, hogy ezen a napon emlékezünk meg hazánk első főápolójáról, Kossuth Zsuzsannáról, Florence Nightingaleról és idén a Magyar Ápolási Egyesület 30. születésnapjáról is. Az időről elmélkedő beszédének végén Henry Van Dyke szavait idézte: Az idő túl lassú azoknak, aki várnak, / túl gyors azoknak akik félnek, túl rövid azoknak akik örvendenek. /Ám azoknak, akik szeretnek,/ az idő nem számít. Ezekkel a szavakkal kívánt az ünnepi napra jó időtöltést, emlékezést a múltra azzal, hogy a következő naptól ne feledjék el tervezni a jövőt.

Már másfél évtizedes hagyománya van ennek a rendezvénynek Szekszárdon, mondta el lapunknak dr. Németh Csaba, a kórház főigazgatója. Ha teheti ő maga is részt vesz a rendezvényen, mert tiszteli és becsüli azt a munkát amit a nővérek, szakdolgozók végeznek. Ez a munka komoly szakmai felkészülést, kemény fizikai jelenlétet, erőt és nagy lelki odaadást kíván, és ezért nagy megbecsülést érdemel, mondta.

Ünnepi beszédében azt hangsúlyozta, az, hogy a jövőben is legyen elég ápoló, aki gondozza a betegeket, közös felelősség. Felelős részben a képzés, a kórház vezetése, és felelősek az osztályos közösségek, akik meg tudják mutatni a szakma szépségeit, a csatlakozni kívánókat be tudják vonzani, majd megtartani a közösségen belül elfogadással, szeretettel, a közösség erejével, tette hozzá.

Műsor, köszöntő, főigazgatói dicséret és egyesületi oklevél

Feiglné Koós Gabriella, a Magyar Ápolási Egyesület (MÁE) Tolna Megyei Szervezetének elnöke megalakulásukról és eddigi tevékenységükről szólt, Ács Rezső Szekszárd polgármestere, a rendezvény fővédnöke videoüzenetben köszöntötte az ápolókat. A Szekszárdi Garai János Iskola és AMI Liszt Ferenc zeneiskolájának növendékei kedves, hangulatos műsorral köszöntötték az ünnepség résztvevőit. A legkiválóbbak közül nyolcan részesültek főigazgatói dicséretben: Antal Szilvia, Ferencziné Csoma Beáta, Gulyás Gabriella, Hackl Ágnes, Magyar Mária, Murányi Erzsébet, Orsós Katalin, Patai Márta. Ketten kapták meg az ápolási egyesület megyei szervezete elismerő oklevelét: Diósiné Borbély Éva, Szabácsy Józsefné. A kórház ápolói közössége tiszteletbeli ápolóvá avatta Csepregi Józsefnét, a munkaügyi osztály előadóját. A kardiológiai és a neurológiai osztály nővérei kollektív elismerésben részesültek. Egy ápolónőt, dr. Győriné Dávid Stefániát miniszteri dicséretre terjesztették fel, aki az elismerést a MÁE kongresszusán veszi át. Az egyesület megalakulásának 30. évfordulója alkalmából irodalmi pályázatot hirdetett az általános iskolák felső tagozatos tanulói és a kórházban dolgozók számára. A legjobb dolgozatért járó jutalmat Balogh Liliána, a Comenius Általános Iskola 7. osztályos tanulója vehette át. Felkészítő tanára Morvainé Bíró Ildikó. Az intézmény dolgozói közül hárman olvasták fel alkotásaikat. A rendezvény vendége volt Sövényi Ferencné, nyugalmazott országos főnővér, aki gazdag tapasztalataiból osztott meg egy részt előadásában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában