európa-nap

2019.05.05. 16:00

Európa-nap volt kvízjátékkal és totós nyeremény utazással

Európa-nap várta színes programokkal a közönséget a szombaton Szekszárdon, a Béla király téren. A családokat megcélzó rendezvényt az EB Magyarországi Képviselete, az EP Magyarországi Kapcsolattartó Irodája és a Europe Direct tájékoztató hálózata szervezte.

Szeri Árpád

Fotó: Makovics Kornél

Melyik EU-s vívmánynak volt idén a húsz éves jubileuma? Hány nyelven szólalhatnak fel a képviselők az Európai Parlamentben? Hány képviselőt küldhet hazánk az EP-be? Egyebek mellett ezek a kérdések szerepeltek azokban a kvíz játékokban, melyek egyike, az Európa-totó olaszországi utazás lehetőségét adta egy szerencsés kitöltőnek. A válaszok sorrendben: Euro, huszonnégy és huszonegy. A legjobb totózónak egy alsózsolcai vendég bizonyult, szelvénye belekerült abba a központi kalapba, melyből majd a nyertes lapot kihúzzák.

Ugyanis az Európa-napnak, közölte Dombai Szilvia, az Europe Direct megyei irodájának vezetője, május elseje és 18-a között országszerte tizenkilenc város ad otthont, Békéscsabától Győrön és Budapesten át Veszprémig. A fő téma ez alkalommal Európa jövője volt. Természetesen napirendre kerül, illetve került Szekszárdon is a május 26-án tartandó EU-s választás.

– Ez alkalommal is sokan keresték fel sátrunkat – folytatta Dombai Szilvia. – Míg a gyermekek játszottak, addig szüleik, a felnőttek első kézből kaphattak választ az őket érdeklő, Európai Unióval kapcsolatos kérdéseikre.

A történet hatvankilenc éve kezdődött

A május 9-i Európa-nap a Schuman-nyilatkozathoz kapcsolódik, az európai béke és egység napjaként ünneplik. A francia külügyminiszter 1950-ben ezen a napon tett nyilatkozatában olyan politikai és gazdasági együttműködést vázolt fel Európa számára, amely kizárta a kontinens országai között a háborút. Ez a nyilatkozat vezetett az Európai Gazdasági Közösséget létrehozó 1957-es római szerződések aláírásához, és így az Európai Unió megalakulásához. Az évfordulót minden tagállamban Európa-napként tartják számon. Megyénkben sokadik alkalommal szervezett kapcsolódó programot a Europe Direct iroda, idén is csatlakozva a Borvidék Félmaratonhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában