erdőújítás

2019.05.31. 12:30

Hatmillió facsemete fejlődik az erdőkben

Brunner Mónika

Forrás: Shutterstock

Fotó: Illusztráció

A tavaly és idén tavasszal ültetettekkel együtt összesen közel hatmillió facsemete fejlődik a Gyulaj Zrt. erdeiben a megyében – tájékoztatott az erdészeti társaság. Gál László erdőművelési és közjóléti ágazatvezető lapunknak elmondta, hogy a mesterséges és természetes erdőfelújításokban felcseperedő csemeték ápolása hatalmas feladat a tavaszi, kora nyári időszakban. Ilyenkor a feltörekvő gyomnövényzet, sarjak, kúszónövények, indák elborítják, megfojthatják a kis csemetéket, ezért sarlóval, tisztító fűrészekkel kell felszabadítani ezeket. A mesterséges felújításokban a sorba ültetett csemetéket könnyebb ápolni. A természetes felújításokban, bontóvágásokban viszont a gyomnövényzet lassabban terebélyesedik az árnyékhatás miatt.

Az erdészek a leggazdaságosabb megoldásokat keresik, hogy a természetes folyamatok is érvényesüljenek, de a ráfordítások is megtérüljenek. Gál László elmondta, hogy a tél végén a talajban kevés vízkészlet volt a csapadéktalan évszak miatt, ez ugyan a tavaszi talajmunkát könnyítette, de a vízhiány veszélyes lehetett volna a fakadás időpontjában. Az utóbbi két hétben bőven volt csapadék, a talaj felső rétege feltöltődött, ami kedvező a csemeték fakadásához, azonban körülbelül 1,0-1,5 méter mélységben a dombvidéken még száraz a talaj, és ez a nyári vegetációs időszakot még befolyásolhatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában