szakmai nap

2019.06.02. 13:00

A geodéták ott vannak a hivataloktól a Puskás Ferenc Stadion építéséig

Wessely Gábor

Fotó: A szerző felvétele

Hét előadás hangzott el a Tolna megyei földmérők szakmai napján Szekszárdon, a Sárosdi pincészet rendezvénytermében.

Vörös Tamás, a földhivatal szakfelügyelője a vizualitásról, napjaink adatdömpingjének kezelhetőségéről beszélt. Rámutatott, hogy a földmérők rengeteg adatot állítanak elő és használnak fel. De sajnos nem tudnak megfelelő módon sáfárkodni szaktudásukkal és a birtokukban lévő információkkal. A GPS-es helymeghatározást mindenki másnál hamarabb használták, mégis sokszor mások – szakmán kívüliek – szerzik meg az ilyen típusú, jól fizető munkákat. A világban keringő adatok hetven százaléka térképen megjeleníthető; sokféle adatösszesítést, adatközlést jobban, szemléletesebben elvégeznének a földmérők, mint mások. Az adatóceán egyre nő, tudni kell szelektálni. Ugyanakkor vannak már a befogadás és a megértés képességét növelő szoftverek is.

Kozári Ágnes földügyi szakértő az építészek és a geodéták kívánatos együttműködéséről tartott előadást, dr. Vörös Róbert igazságügyi szakértő pedig a telekhatárt kitűző mérnök felelősségéről. Homonnay Zsolt műszaki igazgató arról beszélt, hogy cége, az FTV Zrt. milyen feladatokat kapott a Puskás Ferenc Stadion kivitelezése során. Kulcsár László, a szekszárdi Geodézia Kft. mérnöke a lézerszkennerrel végzett munkák tapasztalatait ismertette, Páll Dávid pedig – a földmérési műszereket forgalmazó Leica cég képviseletében – a legmodernebb technikát mutatta be. Vannak már olyan föld alatti vezetékeket kutató eszközök, georadarok, amelyeknek köszönhetően elkerülhető az építkezéseknél a vezetékroncsolás.

A rendezvényt a Tolna Megyei Mérnöki Kamara szervezte. A szervezet vezetőségét Szente Károly elnökségi tag képviselte, a Geodéziai és Geoinformatikai Szakcsoportot pedig Németh András elnök. Utóbbi előadást is tartott, mégpedig arról, hogy a létesítmények tervezésével, kivitelezésével és üzemeltetésével kapcsolatos mérnöki tevékenység összefüggő egységet kell, hogy alkosson. Egyenrangú felekként, egymást segítve kell részt venniük ebben az építészeknek, a geodétáknak és más szakterületek szakembereinek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában