megemlékezés

2019.06.12. 10:30

Egykori felvidéki magyarok találkoztak

Felvidéki magyarok találkozóját szervezete meg a bonyhádi Felvidéki Egyesület a hétvégén. A találkozóra számos településről érkeztek érintettek és családtagok.

Ihárosi Ibolya

Fotó: Máté Réka

A program szentmisével kezdődött, majd a művelődési központban Filóné Ferencz Ibolya polgármester köszöntötte a megjelenteket, és Gergely Lajos, az egyesület vezetőségi tagja mondott ünnepi beszédet.

A műsorban közreműködtek a bonyhádi általános iskolások, valamint Kemény Jánosné versmondó, a Felvidékiek Kórusa, Farkas Béla, Kovács Gábor és Szabó László népzenészek. A műsort követően megkoszorúzták a múzeumnál az 1998-ban elhelyezett emléktáblát. Délután kötetlen beszélgetést tartottak dr. Lászó Péter, A fehérlaposok – Adalékok a magyar-csehszlovák lakosságcsere-egyezményhez című könyvéről.

Képünkön: Szabó Tibor alpolgármester és Filóné Ferencz Ibolya polgármester Fotó: Máté Réka

Szombaton este a Komáromi Magyar színház ugyanerről a témáról szóló előadását tekinthették meg az érdeklődők a művelődési házban, tájékoztatta lapukat Kolozsiné Gergely Cecília, az egyesület elnöke. A színházi előadás arról szólt, hogy miként élték meg az emberek a történteket. Dr. László Péter a könyvében pedig a dokumentumokat gyűjtötte egybe. Mint ismeretes, 1946. február 27-én írták alá a magyar-csehszlovák lakosságcsere-egyezményt, amely 1947. április 12-én kezdődött és 1949. június 5-én fejeződött be, a vasúti szerelvények az első időszakban naponta szállították a kijelölt családokat Magyarországra.

A fehérlaposok azok a felvidéki magyarok voltak, akiket megfosztva állampolgárságuktól és vagyonuktól, áttelepítettek Magyarországra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában