kirándulás

2019.06.15. 20:00

Felfedezőúton folyó hátán, várkastély őrizte hegytetőn

A Duna a Kis- és a Nagy Kazán-szorosnál, a Cserna-völgye a közel függőleges sziklafalakkal, Kolc vára, a Kendeffy család ősi birtoka, és sok más emlékezetes hely az Al-Duna mentén, ahol a szekszárdi Múzeumbarát Egyesület tagjai jártak nemrég.

Szeri Árpád

Fotó: Beküldött fotó

 

A szekszárdiak elsőként Temesvárral ismerkedtek, nyugtázták, hogy a város az építkezés lázában ég, nagyon készül a 2021-es évre, amikor is Európa Kulturális Fővárosa lesz. Itt csatlakozott a küldöttséghez a kolozsvári idegenvezető, aki mindenki legmagasabb megelégedésére látta el feladatát: azaz nem létezett olyan erdélyi táj vagy épület, melyről ne szolgált volna részletes, szakszerű és magával ragadó tájékoztatással. Emellett mindennap székely anekdotákkal, balladákkal, afféle „esti mesével” szórakoztatta a hálás csoportot. – Utunk innen Buziásfürdőbe vezetett, ezen a településen több alkalommal is vendégeskedett Ferenc József császár és király – folytatta az élménybeszámolót Tóth Sándor, az egyesület elnökségének tagja. – Azután a Temes völgyéből az egykori Krassó–Szörény vármegyén át leereszkedtünk Herkulesfürdőre, szállásunkra, majd onnan másnap a közeli Orsovára. Az Orsovai-öbölből indultunk hajóval felfelé a folyón, Dunatölgyesig és vissza. Elhaladtunk a Nagy– és Kis Kazán-szorosig. Ez utóbbi helyszíneknél a Duna meredek sziklafalak között hömpölyög.

A régi időkben az Al-Duna ezen szakaszát – olvasható a Wikipédiában – rendkívüli vízjárási viszonyok jellemezték, mivel a mederben számtalan szikla és zátony akadályozta a haladást. Innen ered a Kazán elnevezés is, mivel úgy gondolták, hogy a víz mélyén lévő hatalmas, forró üstök miatt fortyog állandóan a víz.

– Mára a vízszint a duzzasztás miatt megemelkedett, Dunatölgyesnél nyolcvan méter mély az öböl – folytatta Tóth Sándor. – A hajózás után a vadregényes Zsil és az ugyancsak festői Cserna völgyét jártuk be. Felkerestük Vajdahunyadot, a Hunyadiak ősi fészkét, Demsust, benne Románia legrégebbi, ma is használt ortodox templomával, a Retyezát lábánál található Kolc várát, mely Verne Gyulát regényírására ihlette.

A Csernakeresztúrtól Szekszárdig tartó hazaút sem nélkülözte a különlegességeket. Útba esett „magos Déva vára”, azután Marosillye, Bethlen Gábor erdélyi fejedelem szülőfaluja, Máriaradna, a híres búcsújáró hely, végül pedig Arad a Magyar Golgotával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában