olvasónk kérdezte

2019.06.20. 11:30

Nagy vitákat eredményezhet a kiskertek gondozása társasházaknál

Nemrégiben lapunkhoz megkeresés érkezett azzal kapcsolatban, hogy Tolna megye egyik társasházához tartozó kertrészen virágzó bokrot egy lakó radikálisan letarolt. Munkatársunk utánajárt a helyzetre vonatkozó szabályoknak.

TEOL

Fotó: Illusztráció / TEOL.hu

Sok haragot szülnek a lakóközösségekben a közös kertek gondozásával kapcsolatos vélemények és egyéni intézkedések. Vannak természetbarátok, akik szeretnének minél színesebb, szebb kertet a betondzsungelben lévő panelsor elé telepíteni – és vannak praktikusak, akiknek fontosabb, hogy szabad legyen a kilátás, a növények ne akadályozzák bejárat előtti közlekedést, ne vonzzák a rovarokat és más állatokat a házhoz. Emellett a kert gondozása esetenként plusz költséggel is járhat a tulajdonosok számára.

Megkérdeztünk egy közös képviselőt, aki több – Olvasónkéhoz hasonló – épületet kezel. Kérésére nevét cikkünkben nem közöljük. – Azt szeretném rögtön kiemelni, hogy minden helyzet egyedi; a kertre vonatkozó szabályokról általánosságban nem igazán lehet beszélni – kezdi a beszélgetést a közös képviselő. – Az a leggyakoribb eljárás, hogy a közgyűlésen a lakók felvetik a problémát és megbeszélik, megszavazzák, hogy ki, mit és miért, hogyan szeretne változtatni, majd a többség akaratát tiszteletben tartva ennek megfelelően alakul a kert sorsa. Azonban az olyan növények, bokrok metszése, mint például a rózsa, nem tiltott; indokolt esetben akár laikus, akár közgyűlési határozat hiányában is megmetszheti, sőt, ki is irthatja a bokrot vagy cserjét. A fák esetében ez annyiban más, hogy ha valaki kivág vagy kivágat egy fát, a helyére másikat kell ültetnie. Azonban a metszésnek, gyérítésnek, gallyazásnak nincs akadálya, bár ilyen esetben érdemes a közös képviselőhöz fordulni, aki szakszerű segítséget tud intézni – teszi hozzá interjúalanyunk.

Megmetszett növények után maradt hulladék egy panelház mellett

A tanulság tehát az, hogy szabály vagy tiltás ugyan nincs a közös kiskertek gondozására vagy pusztítására, de a béke érdekében érdemes lakógyűlésen felvetnie a problémáit annak, akit zavarnak a növények és a lakótársakkal együtt meghozni a döntést. – Sok vita van ebből a lakók között, gyakran keresnek engem is ilyen problémákkal, haragoskodással, de mindig próbálom elmagyarázni, hogy olyan megoldás nincs, ami mindenkinek megfelel; társasházban bizony alkalmazkodni kell egymáshoz és törekedni a békés együttélésre; a legjobb, ha a tervezett munkát a többség akaratának megfelelően, de legalább a lakótársakat értesítve végezzük vagy végeztetjük el – összegez a megkérdezett közös képviselő.

A közterületen lévő növények esetében természetesen más a protokoll

Fontos kiemelni, hogy cikkünkben leírtak a zöldterülettel rendelkező társasházak saját kiskertjeire vonatkoznak.

Kérdésünkre Balázs László, Szekszárd Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának kommunikációs munkatársa elmondta, hogy a város köztisztasági rendelete szabályozza, hogy kinek kell egy adott területet rendben tartania, ebbe azonban nem tartozik bele a fakivágás és a gallyazás. Közigazgatási határon belül a polgármesteri hivatalnál kell mindkettőt engedélyeztetni. A fakivágás hatósági eljárás, háromezer forint illetékkel. A gallyazást a Városfejlesztési és Üzemeltetési Igazgatóságnál kell kezdeményezni. Bővebben a fás szárú növények védelméről szóló kormányrendelet és a város saját, zöld felületek védelmében hozott rendelete mérvadó.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában