Szekszárd Város Napja

2019.08.29. 15:33

Rangos kitüntetéseket adtak át az ünnepi közgyűlésen

Ünnepi közgyűlést tartottak csütörtökön délelőtt Szekszárd Város Napja alkalmából, amelyen kitüntetéseket adtak át. Az eseményre a kitüntetettek mellett önkormányzati képviselők, megyei vezetők, intézményvezetők, korábbi díjazottak és családtagok voltak hivatalosak.

Budavári Kata

Fotó: Mártonfai Dénes

A sikerről beszélt a Szekszárd város napi ünnepi közgyűlésen köszöntő beszédében Ács Rezső polgármester. Felidézte dr. Hollós László, a magyar gombatan jelentős alakját, aki miután az iskolai szertárban elhelyezett gombagyűjtemény ürügyén konfliktusba keveredett főreál-iskolai felettesével, haragjában és csalódottságában munkáját odahagyva nyugalomba vonult, Európa-hírű gomba- és természettudományi gyűjteményét is megsemmisítette, és 1911 őszén visszaköltözött szülővárosába, Szekszárdra. Hollóst születésének százötvenedik évfordulóján a szekszárdi önkormányzat posztumusz Szekszárd Város Díszpolgárává avatta. Életműve bekerült a települési és a megyei értéktárba is.

A polgármester szerint mai értelemben a siker együtt jár a közismertséggel, a „like”-ok számával a közösségi oldalon. Beszélt ugyanakkor azokról a sikeres szekszárdi polgárokról, akiket nem foglalkoztatott a népszerűség, és tették, amit hivatásuknak tekintettek, és amelyhez átlagon felüli tehetségük volt. Dienes Valériáról, dr. Szakály Ferencről, Sipos Mártonról, Kovács Győzőről, Csányi Lászlóról, Mattioni Eszterről és olyan irodalmi alakokról, mint Garay János, Babits Mihály, Baka Ferenc, Mészöly Miklós, valamint Csengey Dénes.

Ács Rezső szerint ugyanakkor a gyarapodó város virágzó vállalkozásai, a diákok és sportolók kiváló eredményei, a pedagógusok, az ápolók, nővérek, orvosok misszióként végzett, a közintézményekben, a sikeres cégeknél dolgozók munkája vagy a helyi civil közösségeké, akik azért igyekeznek, hogy fizikai és szellemi világunk élhetőbb legyen, bizonyítják, hogy a közismertség nem jár együtt a sikerrel. A polgármester elmondta: a városvezetés elkötelezett egy olyan megyeszékhely mellett, ahol mindenki megtalálja a helyét.

A megyeszékhely első városi képviselő-testülete 1905-ben augusztus 29-én alakult, ezt ünnepelték az ünnepi közgyűlés résztvevői. A rendezvény kiváló alkalom volt arra, hogy a munkájuk, közéleti szerepvállalásuk alapján kiemelkedő személyek kitüntetést kapjanak. Az eseményt Deák Júlia és Deákné Lászlók Éva zenei előadása, Orbán György versmondása és a „Mondschein” Szekszárdi Német Nemzetiségi Kórus Egyesület fellépése tette még emelkedettebbé.

Díszpolgári címet kapott Bíró László püspök, aki pótolhatatlan szerepet vállal a családok lelki gondozásában, publikációi is ebben a témakörben jelennek meg a leggyakrabban. Kezdeményezésének köszönhető, hogy létrejött a Szekszárd-Alsóvárosi Római Katolikus Közhasznú Egyesület, amelynek ő az egyházi elnöke, mozgatórugója, lelke. Szavaival, tetteivel erősíti Szekszárd megtartó képességét. Idén május 21-én ünnepelte püspökké szentelésének 25. évfordulóját.

Posztumusz „Pro Urbe Szekszárd” Emlékplakettet adományozott a város Dicenty Dezső szőlész, agrogeológusnak, aki 1879-ben született Szekszárdon. Sok más mellett előadásokat tartott itthon és külföldön egyaránt. Megalapította az első Magyar Állami Borkősavgyárat, és előkészítette az 1936. évi bortörvényt. Dicenty Dezsőre, az 1977-ben alakult és róla elnevezett Kertbarát Kör elnöke, Ferenc Vilmos emlékezett.

„Pro Urbe Szekszárd” Emlékplakettet vett át Ács Rezsőtől Kovács János mesterszakács. Hosszú út vezetett Sárpilistől a pécsi Nádor szállóig, a budapesti Gundel étteremig és a visegrádi Silvanus szállodáig, de a hetvenes évek elején hazatért és az újonnan épült Gemenc szálló konyhájának vezetését vállalta el. Oktatóként számos olyan kiváló szakember mentora volt, akik ma a világ számos részén öregbítik a magyar konyha hírnevét. Az évtizedek során országos hírnévre tett szert szakmájában, számos díj, kitüntetés tulajdonosa.

„Közjóért” kitüntető díjat kapott Bágyi Zsuzsanna alkotóművész, a „Mondschein” Szekszárdi Német Nemzetiségi Kórus Egyesület, Czirok Róbert András, a vinorellek készítője, Ágostonné Béres Kornélia mesterpedagógus, fuvolaművész, a zeneiskola tagintézmény-vezetője, Aranyi János, aki 1967 óta tevékenykedik magas színvonalon a hegesztői szakmában, dr. Horváth E. Írisz jogász, aki 1991 óta tagja és aktív segítője a Szekszárd-Újvárosi Római Katolikus Társaskör munkájának.

Hirling Ádám kitüntető díjat kapott Mátó Magdolna és Farkas Magdolna, mindketten a polgármesteri hivatal munkatársai.

Tormay Károly kitüntető címet dr. Harangi Ferenc, dr. Faludi Péter és dr. Bali Ildikó vett át.

Sütő Nándorné mentálhigiénés csoportvezető Triebler Irma kitüntető címet érdemelt.

A közgyűlés „Szekszárd javáért” kitüntető címet adományozott az Adval Tech Kft-nek.

A Szekszárdi Német Nemzetiségi Önkormányzat A Szekszárdi Németségért – Klézli János díját Jürgen Spottke kapta.

Kovács János mondott köszönetet

Az ünnepség hagyományoktól eltérő eleme volt, amikor Ferenc Vilmos átadta Ács Rezsőnek az úgynevezett jövések könyvét. Ebben Baky Péter festőművész örökíti meg évről évre a kadarka hajtását. Ferenc Vilmos elmondta, a kertbarátok úgy gondolják, a könyvnek a városnál van a helye.

A tradícióknak megfelelően az esemény narrátora, Orbán György bejelentette, hogy megtekinthetők a 2018-as év legfontosabb eseményei Szekszárd Város Aranykönyvében.

Szintén szép szokás, hogy az egyik díjazott felszólal az ünnepi közgyűlés végén. Most Kovács János Pro-Urbe Emlékplakett tulajdonos mondott köszönetet az elismerésért és a támogatásért. Kiemelte, hogy a kitüntetettek hitük, meggyőződésük szerint végezték munkájukat, és céljuk mindig is az volt, hogy a köz javát szolgálják. Kovács János mindannyiuk nevében mondhatta, jó érzéssel tölti el őket a város fejlődése, hogy Szekszárd élhető hely.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában