a megye csodái

2019.08.22. 07:00

Természeti kincseket rejt az Oláh-völgyi törpemandulás

A dunaföldvári Oláh-völgyi törpemandulás a legelszántabb természetbarátok megbecsült helye lehet: meg kell küzdeni érte, ugyanis szinte mindentől el van zárva. Olvasóink emellett beválaszthatják a megye 7 legszebb csodájának egyikévé, mindez csak a szavazataikon múlik, amelyeket 2019. augusztus 30-ig várunk.

Brunner Mónika

Fotó: Shutterstock

A természetjárók, a természet alig észrevehető védett világát fotografálók kincsekre lelhetnek a területen, amelyet, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága tolnai tájegységének adatai szerint 1999-ben, a hétezer-háromszáz hektáros Dél-Mezőföldi Tájvédelmi Körzet létrehozásakor nyilvánítottak természetvédelmi területté. A dunaföldvári Oláh-törpemandulás a körzet tizenegy részének egyike. Negyvenkilenc hektáron fekszik, körülötte szántók, mellette egy földút található. Elzárt hely, amely csak a legkitartóbbaknak fedi fel a szépségeit.

A területen a távolabb eső magasleseken kívül, nem található építmény, és a turistáknak fel kell készülniük arra, hogy a Dunaföldvár és Németkér közti főúton legalább tizenöt kilométert kell gyalogolniuk, hogy eljussanak a törpemanduláshoz, mert autóval nem lehet megközelíteni.

Érdemes tudni, hogy az Oláh-völgyi törpemandulást meredek löszvölgyek jellemzik. A kis növésű, április elején virágzó cserjékkel borított területen többféle védett növényt, köztük több száz törpemandulát lehet találni, amelyek eszmei értéke egyenként ötezer forint. Védett növény még a szintén ötezer forint eszmei értékű apró nőszirom és a szennyes ínfű, amelynek természetvédelmi értéke tízszer több, ötvenezer forint.

A terület rajta van a Piros Túra útvonalon. A turistáknak az áprilisi, májusi időben, a növények virágzásakor érdemes túrára indulniuk, az útjuk során, a Gyűrűsi árok mellett láthatnak idős fákat, fűzfákat, odúikban búbos bankával, egerészölyvvel, valamint bokrokat, amelyekben madarak laknak, mint például a barátposzáta és a tövisszúró gébics. Mindkét madár védett, eszmei értékük huszonötezer forint.

Az Oláh-völgyi törpemandulásnak a löszvölgy adja a különlegességét, és az ahhoz kapcsolódó élővilág, körülötte ugyanis mindenhol beszántott mezőgazdasági terület található, ezért a törpemandulást kis szigetként is emlegetik.

Beküldött fotó

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága rendszeres időközönként cserjeirtást végez a területen, nehogy túlterjedjen a galagonya, és elpusztítsa a védett növényeket.

Szavazzon és nyerjen

A legtöbb jelölést kapó természeti csodák közül olvasóink szavazata dönti el, hogy melyik 7 csoda a megye legszebbje. Arra biztatjuk, hogy szavazzon a természeti csodákra. Ön is segítsen megtalálni a megye 7 csodáját.

Szavazatait a Tolnai Népújság hasábjain megjelenő szavazólapon is elküldheti.

Most nem csak szavazhat, hanem nyerhet is, hiszen a szavazók között értékes ajándékokat sorsolunk ki.

A napilapból kivágott szelvény beküldői közül megyénként kisorsolunk 1-1 darab 2 főre 2 éjszakára szóló wellness pihenést a Hotel Caramell-be.

Az online szavazók között a 13 megyében összesítve kisorsolunk 1 darab 200 000 Ft értékű Neckermann utazási utalványt. ITT szavazhat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában