Játékos némettanulás

2019.09.04. 07:00

Felkészítik a kicsiket a könnyű nyelvtanulásra

Egy éves születésnapját ünnepelte tegnap délelőtt a Libelle Német Játszóház Egyesület „Német hangolódó játszóház babáknak – anyukáknak” programsorozata a Babits Mihály Kulturális Központban.

Brunner Mónika

Fotó: Mártonfai Dénes

A lufikkal, mini bábszínházzal, kuglófkóstolással egybekötött ünnepi napon az édesanyák kérését teljesítve választották azokat a mondókákat, dalokat, amelyeket örömmel mondtak, énekeltek a picik.

Az egyesület és a játszóház vezetője a Szekszárdi Dienes Valéria Általános Iskola németes tanítója, Scherer-Csabai Gyöngyi, aki jelenleg gyesen van kétéves kisfiával, s ő szervezi, készíti elő a programsorozat eseményeit. A havonta egy alkalommal megtartott hangolódó játszóház negyvenöt perces foglalkozást jelent, ez elegendő idő ahhoz, hogy a gyerekek magukba szívják, megtanulják az idegen nyelv szavait.

– Egy évvel ezelőtt három fővel kezdtünk, mostanra általánosan tizenhárman-tizennégyen vagyunk egy-egy foglalkozáson. A hangolódó lényege, hogy a nullától három éves korú gyerekeknek olyan mondókákat, dalokat tanítsunk, amelyek segítségével később könnyedén tanulják meg a német nyelvet. A foglalkozások során olyan játékokat is játsszunk, amelyek a kézügyességüket, a mozgásukat fejlesztik – mondta Scherer-Csabai Gyöngyi, hozzátéve, hogy a gyerekek általános iskolás korukban kezdik a tényleges nyelvtanulást. Az alsó tagozaton bátrabbak, kamaszodva, felső tagozatosként azonban nem mernek beszélni, félnek, hogy rosszul mondják, ejtik a német szavakat, mondatokat.

– A céljaim között szerepel, hogy játszófoglalkoztatókon ezzel a generációval vigyem tovább a német nyelv szeretetét. A szituációs játékok, mondókázás, éneklés később jól kiegészíti majd az általános iskolai német óráikat, és remélhetőleg el tudják kerülni a kamaszkorra jellemző idegennyelvi problémákat – mondta Scherer-Csabai Gyöngyi nyelvtanár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában