Üzemlátogatás

2019.09.09. 11:30

Nyílt napon mutatták be, honnan jön a tiszta ivóvíz

Hanol Erzsébet

Fotó: Mártonfai Dénes

Honnan jön a szekszárdi csapvíz? Erre a kérdésre kaphattak választ azok, akik szombaton ellátogattak az E.R.Ö.V. Víziközmű Zrt. bogyiszlói víztisztító üzeméhez. Az érdeklődők megismerhették a víztisztítás folyamatát. Elhangzott, hogy a nyers víz a Duna-parton fúrt nyolc kútból egy tíz kilométer hosszú vezetéken érkezik ide, ahol a kezelését végzik. A tiszta víz innen jut el a szekszárdi telepre, és onnan a háztartásokba.

Az eseményen részt vett Ács Rezső, Szekszárd polgármestere, aki emlékeztetett arra, hogy a város régi kútjai már nem voltak megfelelőek, ezért megoldást kellett találni az egészséges ivóvíz biztosítására. Önerőből erre nem lett volna képes a város, de egy pályázatnak köszönhetően megvalósulhatott az új kutak fúrása. Mindez 6,5 milliárd forintba került, és a létesítményeket 2015-ben adták át. Artim Andrásné, az E.R.Ö.V. Zrt. vezérigazgatója ezzel kapcsolatban elmondta, hogy mostanáig ez az egyetlen olyan beruházás, amely kútfúrást és tisztító építést is magában foglal.

Ács Rezső kiemelte, hogy a nyílt nap része a csapvíz fogyasztását népszerűsítő kampánynak. Arra ösztönzik az embereket, hogy minél kevesebb ásványvizet fogyasszanak, ezzel is csökkentve a hulladékmennyiséget. Csak Szekszárdon évente 102 tonna szemét keletkezik PET-palackból – tette hozzá a polgármester. Arról is beszélt, hogy a csapvíz fogyasztása a legolcsóbb. Számítások szerint ugyanis egy liter csapvíz a csatornadíjat is belekalkulálva, kijön 38 fillérből.

A program résztvevői kortyolhattak is a vízből az ajándékba kapott poharakból. Mindemellett különböző játékok és kisvonatozás is szolgálta a kikapcsolódást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában