A tudás otthona lett

2019.10.01. 11:30

Átadták a Kultúra és Könyvek Házát Dunaföldváron

Átadták a Kultúra és Könyvek Házát hétfőn Dunaföldváron, és ezzel megmentettek egy évek óta használaton kívüli, régi iskolaépületet.

Budavári Kata

A Kultúra és Könyvek Háza kialakításáról még 2017-ben döntött a képviselő-testület. Az eddigi könyvtár helye nem volt éppen tökéletes, mindenképpen meg kellett újítani ezt a szolgáltatást. Ráadásul a beruházással megmenthetőnek látszott az évek óta használaton kívüli, régi iskolaépület. Mára bebizonyosodott, két éve jól gondolkodtak a képviselők.

A beruházás 138 millió forintba került. Horváth Zsolt polgármester elmondta, rendkívül nagy segítséget jelentett a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány hatvanmillió forintos vissza nem térítendő támogatása. A költség fennmaradó és nem elhanyagolható részét az önkormányzat a 2018-as és 2019-es évi költségvetéséből állta.

A városvezető szerint olyan közösségi tér jött létre, amely egyaránt szolgálja a művelődést, a tanulást, a pihenést és a szórakozást. A továbbiakban kávézót szeretnének működtetni, illetve a könyvtár mellett pihenőparkot hoznak létre, ahol az internetes hozzáférés miatt akár dolgozni is lehet. És amely tavasz végétől őszig, akárcsak a belső tér, alkalmas lesz kikapcsolódásra, valamint kiállítások, előadások megrendezésére, író-olvasó találkozók lebonyolítására.

Patinás, szép épület új funkcióval

Liebhauser János, a megyei könyvtár igazgatója szerint egy régi, patinás, a város életében fontos szerepet játszó épület kap új funkciót. A dunaföldvári könyvtár igazán szép környezetbe kerül. Az igazgató azt is elmondta, hogy természetesen más, amikor egy teljesen új épületet hoznak létre, akkor az igényekre szabják a házat, jelen helyzetben alkalmazkodni kell az adottságokhoz. Ő úgy látja, a hangulatos bibliotékába jó lesz betérni. Arról is beszélt, használat közben derül ki majd sok minden. Egy biztos, a könyvtár ezután is kiemelt hangsúllyal lesz közösségi tér a városban, ahol a hagyományos könyvtári és a mai kor igényeit egyaránt ki kell elégíteni.

Borítókép: Horváth Zsolt (balról), dr. Süveges Árpádné és Pataki Dezső

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában