plakátok

2019.10.04. 18:10

Elismerte a jogsértést az ÉSZ a szekszárdi plakátügyben

TN

Több ellenzéki online portálon is megjelent csütörtökön a hír, hogy Szekszárdon szeptember közepén ellopták az egyik ellenzéki képviselőjelölt hirdetőtábláit, ami miatt feljelentést tett. Az érintett, az Éljen Szekszárd Egyesület (ÉSZ) színeiben induló Illés Tamás közösségi oldalán úgy fogalmazott, hogy a plakátokat a rendőrség a hivatalban találta meg.

Szekszárd Önkormányzata pénteken délelőtt közleményt adott ki, melyből kiderült, hogy a választási törvényben előírt önkormányzati hozzájárulás nélkül helyezett el városszerte, közterületeken több száz plakátot az ÉSZ. Az önkormányzat ezért a város kiemelt rendezvénye, a Szekszárdi Szüreti Napok előtt az esemény központi helyszínéül szolgáló térről leszereltette az ott elhelyezett tíz pár plakátot. Minderről tájékoztatta a Szekszárdi Rendőrkapitányságot, és az eltávolított táblákat átadta a hatóságnak.

A városháza közleményében arról is beszámoltak, hogy az ügyben a Helyi Választási Bizottság megállapította, hogy az ÉSZ jogszabálysértően járt el, egyúttal kötelezte az egyesületet a plakátok három napon belül történő eltávolítására. A Pécsi Ítélőtábla a határozatot szeptember 27-én helybenhagyta, a bíróság döntése tehát jogerős. Az eltávolításra előírt határidő lejárt, ám az ÉSZ plakátjai továbbra is kint vannak.

A szervezet ezt követő, pénteken délután kiadott közleményében tulajdonképpen elismerte a jogsértő magatartást, amikor azt írta, hogy a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet október 4-én beadta a Pécsi Ítélőtáblának az ÉSZ kifogását, miszerint az augusztus 29-én benyújtott plakátelhelyezési kérelmére a mai napig nem adott a hivatal érdemleges választ.

Mindezzel párhuzamosan a police.hu rendőrségi portálon megjelent, hogy a Szekszárdi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályán a helyi önkormányzati képviselőjelölt feljelentése alapján – lopás gyanúja miatt – indított büntetőeljárás vizsgálata lezárult, megállapították, hogy nem történt lopás. Az eljárást a kapitányságon megszüntették, a plakátokat pedig sértetlenül – Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzatával együttműködve – a feljelentő részére visszaadták.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában